Fläskfilégryta med vitt vin och svampsås


Marquis de Bern Bordeaux Supérieur (Nyhet)
Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, örter, mörka körsbär, vanilj, peppar och choklad. Läs mer…
Du behöver
Fläskfilegryta
500 g fläskfilé
200 g champinjoner
240 g ris
1 msk hackad persilja
2 gul lök
50 ml vitt vin
1 vitlöksklyfta
400 ml grädde
200 ml kycklingfond
360 ml vatten
olja, till stekning
Socker
Salt
Peppar
Fläskfilégryta är en klassisk god rätt som alla uppskattar. Kanske har ni lite färsk blandsvamp från skogarna att lägga i?
Gör så här:
Hacka persiljan och ställ åt sidan. Rensa eller rengör svampen och skär den i kvartar samt ett par i skivor. Skala och skär lök och vitlök fint. Skär sedan bort senor och fett från fläskfilén och skär den i lika stora bitar.
Hetta upp olivolja till medium hög värme och stek fläskfilébitarna i ca 3 minuter tills de ha fått en fin brynt yta. Flytta sedan köttet till en skål och ställ åt sidan. Sautera lök och vitlök i samma panna i ca 2 minuter, tillsätt sedan svampen och fortsätt tillaga i 3-4 minuter. Krydda därefter med socker, salt och peppar.
Ta till vara på alla smaker genom att deglasera pannan med vitt vin låt allt sedan sjuda i 2-3 minuter på medium värme. Tillsätt grädde och kycklingfond och låt sjuda i 20 minuter. Smaka av med salt och peppar och tillsätt sedan fläskfilén.
Medan grädden och kycklingfonden sjuder så tillaga riset. Blanda sedan med persiljan och servera tillsammans med fläskfilégrytan.
I glaset har vi ett bättre bordeauxvin genom Marquis de Bern