Smörgåstårta och bubbelburk


Bubbelburk
Fruktig, ungdomlig smak med inslag av persika, gröna äpplen, örter, päron och lime. Läs mer…
Du behöver
Fyllningen
500 g gravad eller rökt lax
200 g räkor, skalade
200 g krispiga salladsblad
2 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
2 msk finhackad dill
Salt och peppar efter smak
Smörgåsbotten
16 skivor formfranska eller liknande bröd
Smör att breda på brödet
Ca 1 dl mjölk eller buljong för att fukta brödet
Garnering
250 g färskost (t.ex. naturell färskost, gräslöksfärskost eller annan smaksatt färskost)
Gurkskivor för att lägga runt sidorna av smörgåstårtan
Lax och räkor
Gurka, tomat, paprika, ägg eller andra grönsaker för dekoration
- Börja med att förbereda fyllningen. Skär laxen i tunna skivor och rör samman den med räkorna i en skål.
- I en separat skål blandar du majonnäs, crème fraiche och finhackad dill. Smaka av med salt och peppar.
- Tillsätt majonnäsblandningen till laxen och räkorna. Blanda väl så att allt är väl blandat och täckt.
- Förbered smörgåstårtsbotten genom att breda smör på varje skiva bröd. Fukta brödet med lite mjölk eller buljong för att göra det saftigt och lätt att skära.
- Placera 8 skivor bröd på en bricka eller ett stort fat. Fördela sedan hälften av fyllningen jämnt över brödet. Lägg ett lager med krispiga salladsblad ovanpå fyllningen.
- Upprepa steg 5 med resten av brödet, fyllningen och salladsbladen.
- Bred ett jämnt lager av färskost över hela smörgåstårtan. Använd en spatel för att jämna till ytan.
- Lägg gurkskivor runt sidorna av smörgåstårtan för att dekorera och ge en fräsch smak.
- Dekorera smörgåstårtan med lax räkor, skivad gurka, tomater, paprika, ägg eller andra grönsaker efter eget val.
- Placera smörgåstårtan i kylskåpet och låt den stå i minst 2-3 timmar, eller över natten, för att smakerna ska mogna och för att tårtan ska sätta sig.
- Ta ut smörgåstårtan från kylskåpet cirka 15-30 minuter innan servering för att låta den bli rumstempererad. Skär i portionsbitar och servera.
Servera tillsammans med ett glas kall Bubbelburk!






