Smörgåstårta och bubbelburk

Bubbelburk

Art.nr. 754715

Bubbelburk

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Beska

Fruktig, ungdomlig smak med inslag av persika, gröna äpplen, örter, päron och lime. Läs mer…


Du behöver

Fyllningen

500 g gravad eller rökt lax
200 g räkor, skalade
200 g krispiga salladsblad
2 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
2 msk finhackad dill
Salt och peppar efter smak

Smörgåsbotten

16 skivor formfranska eller liknande bröd
Smör att breda på brödet
Ca 1 dl mjölk eller buljong för att fukta brödet

Garnering

250 g färskost (t.ex. naturell färskost, gräslöksfärskost eller annan smaksatt färskost)
Gurkskivor för att lägga runt sidorna av smörgåstårtan
Lax och räkor
Gurka, tomat, paprika, ägg eller andra grönsaker för dekoration

  1. Börja med att förbereda fyllningen. Skär laxen i tunna skivor och rör samman den med räkorna i en skål.
  2. I en separat skål blandar du majonnäs, crème fraiche och finhackad dill. Smaka av med salt och peppar.
  3. Tillsätt majonnäsblandningen till laxen och räkorna. Blanda väl så att allt är väl blandat och täckt.
  4. Förbered smörgåstårtsbotten genom att breda smör på varje skiva bröd. Fukta brödet med lite mjölk eller buljong för att göra det saftigt och lätt att skära.
  5. Placera 8 skivor bröd på en bricka eller ett stort fat. Fördela sedan hälften av fyllningen jämnt över brödet. Lägg ett lager med krispiga salladsblad ovanpå fyllningen.
  6. Upprepa steg 5 med resten av brödet, fyllningen och salladsbladen.
  7. Bred ett jämnt lager av färskost över hela smörgåstårtan. Använd en spatel för att jämna till ytan.
  8. Lägg gurkskivor runt sidorna av smörgåstårtan för att dekorera och ge en fräsch smak.
  9. Dekorera smörgåstårtan med lax räkor, skivad gurka, tomater, paprika, ägg eller andra grönsaker efter eget val.
  10. Placera smörgåstårtan i kylskåpet och låt den stå i minst 2-3 timmar, eller över natten, för att smakerna ska mogna och för att tårtan ska sätta sig.
  11. Ta ut smörgåstårtan från kylskåpet cirka 15-30 minuter innan servering för att låta den bli rumstempererad. Skär i portionsbitar och servera.

Servera tillsammans med ett glas kall Bubbelburk!