Kokta kräftor

Byron Bay Sauvignon Blanc (Nyhet)

Art.nr. 205208

Byron Bay Sauvignon Blanc (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av kiwi, nässlor, gröna äpplen, svartvinbärsblad, passionsfrukt och lime. Läs mer…


Du behöver

Kokta kräftor

4 kg färska kräftor
2 liter vatten
5 dl grovsalt
2 tsk socker
15–20 stjälkar färsk dill, helst krondill (blommorna på dillen)
2–3 stjärnanis (kan uteslutas om så önskas)
1–2 msk hela vitpepparkorn

Svenska kräftor kokas traditionellt i en dill- och saltlag tillsammans med några andra ingredienser. Här är ett traditionellt recept för att koka svenska kräftor:

Instruktioner:

  1. Rengöring av kräftorna: Innan kräftorna kokas ska de förvaras levande i färskvatten (helst källvatten) i cirka 1–2 timmar för att rensa sina system. Detta gör att smaken blir bättre. Rengör kräftorna genom att borsta dem under kallt rinnande vatten för att ta bort alger och smuts.
  2. Förbered lagen: I en stor kastrull, kombinera vatten, grovsalt och socker. Koka upp blandningen och se till att saltet löser sig helt. Tillsätt dillstjälkarna, stjärnanis och vitpepparkorn. Låt lagen svalna till rumstemperatur.
  3. Kokning av kräftorna: När lagen har svalnat, sätt den på spisen igen och koka upp. Lägg i kräftorna, några åt gången, i den kokande lagen. När kräftorna ändrar färg till en djup orange-röd, koka dem i ytterligare 2–3 minuter.
  4. Kylningsprocess: Lyft försiktigt upp kräftorna ur lagen och låt dem svalna något. Återinför dem sedan i lagen, som ska vara sval eller rumstemperatur. Låt kräftorna marinera i lagen i minst 12 timmar, men helst 24 timmar, i kylskåp.
  5. Servering: Servera kräftorna kalla, direkt från lagen, på ett stort fat eller i skålar. Traditionellt åtföljs de av bröd, ost och ibland öl eller snaps.

Tips: Traditionen säger att du bör koka kräftorna under den sista fullmånen i augusti för bästa smak!

Njut av dina traditionellt kokta svenska kräftor!


Nästa inlägg