Spaghetti con le polpette


Rio Maggio
Fruktig smak med inslag av fat, mörka körsbär, peppar, plommon, hallon och vanilj. Läs mer…
Du behöver
Köttbullar
500 gram nötfärs (eller blandfärs)
100 gram ströbröd
120 ml mjölk
1 stort ägg
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tesked salt
½ tesked svartpeppar
1 tesked torkad oregano
50 gram riven parmesan
Färsk hackad persilja (cirka 2 matskedar)
Tomatsås
2 matskedar olivolja
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk (cirka 400 gram) krossade tomater
1 tesked socker
1 tesked torkad basilika
Salt och peppar efter smak
Övrigt
400 gram spaghetti
Riven parmesan för servering
Basilika till garnering
Spaghetti con le polpette (spaghetti och köttbullar)
”Spaghetti con le polpette” är en populär italiensk rätt som många förknippar med den klassiska italienska köket, även om dess mest kända form har sina rötter i den italiensk-amerikanska matkulturen. Rätten består av kokt spaghetti som serveras med köttbullar, oftast gjorda av nötfärs, och en rik tomatsås. Köttbullarna är kryddade med ingredienser som vitlök, parmesan och örter. Tillsammans skapar kombinationen av den al dente kokta pastan, de saftiga köttbullarna och den smakrika såsen en hjärtlig och välsmakande måltid.
Instruktioner:
- Förbered köttbullarna: Blanda nötfärsen, ströbröd, mjölk, ägg, vitlök, salt, svartpeppar, oregano, parmesan och persilja i en stor skål tills allt är väl kombinerat.
- Forma smeten till små köttbullar (cirka 3-4 cm i diameter) och ställ åt sidan.
- Tomatsås: I en stor stekpanna, värm olivolja över medelhög värme. Tillsätt den finhackade löken och stek tills den är genomskinlig. Tillsätt vitlök och stek i ytterligare 1-2 minuter.
- Lägg till krossade tomater, socker, basilika och smaka av med salt och peppar. Låt såsen sjuda på låg värme i cirka 10 minuter.
- Lägg köttbullarna i tomatsåsen och låt dem sjuda i 20-25 minuter, eller tills de är genomlagade.
- Koka spaghetti: Under tiden köttbullarna kokar, koka spaghetti enligt förpackningens anvisningar tills de är al dente.
- Sila spaghettin och lägg den tillbaka i kastrullen.
Servering:
Servera de nykokta spaghettin med köttbullarna och tomatsåsen. Strö över riven parmesan och lite extra hackad persilja om önskat. Njut!
Hoppas detta hjälper, och smaklig måltid!