Birria Tacos med oxkött


The Great Bonza Reserve
Kompakt och intensiv doft med blåbärspackad frukt. Smaken har typiska australiensiska förtecken — eucalyptus samsas med plommon, blåbär, choklad och rostade fat. Allt tillsammans med mjuka men oblyga tanniner. Läs mer…
Du behöver
För Birra
900 g oxstek eller högrev (du kan även blanda med korta revben eller oxsvans)
2 torkade guajillo-chili
2 torkade ancho-chili
2 torkade pasilla-chili
2-3 chipotle-chili i adobosås (valfritt för extra hetta)
1 medelstor lök (delad i fyra delar)
4 vitlöksklyftor (hela)
1 kanelstång
2 lagerblad
1 msk torkad oregano
1 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 msk äppelcidervinäger
5 dl oxbuljong (eller vatten)
Salt och peppar efter smak
Färsk koriander och limeklyftor till garnering
Till Tacos
Majstortillas
Riven ost (som Oaxaca, mozzarella eller Monterey Jack)
Färsk hackad lök och koriander
Limeklyftor till servering
Extra birria consommé för doppning (valfritt)
Birria Tacos
Dessa Birria Tacos är fyllda med saftigt och smakrikt oxkött som har marinerats i en kryddig chilisås. Tacosen steks sedan till perfektion i tortillabröd doppade i buljongen från köttet och serveras med en fräsch topping av lök och koriander. Ett måste för tacoälskare!
Instruktioner:
1. Förbered Birria:
- Rosta de torkade chilisarna: Hetta upp en panna på medelvärme och rosta de torkade guajillo-, ancho- och pasilla-chilisarna i 1-2 minuter tills de doftar gott. Se till att inte bränna dem.
- Blötlägg chilisarna: Lägg de rostade chilisarna i en skål och täck med varmt vatten. Låt dem ligga i blöt i cirka 15 minuter tills de mjuknar.
- Mixa marinaden: Sila bort vattnet från chilisarna och lägg dem i en mixer tillsammans med chipotle-chili (valfritt), lök, vitlök, oregano, spiskummin, malen kryddnejlika, äppelcidervinäger, salt och 1 dl oxbuljong eller vatten. Mixa tills det blir en slät sås.
- Bryn köttet: Hetta upp lite olja i en stor gryta på medelhög värme. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det på alla sidor tills det får en fin färg.
- Koka Birria: Häll den mixade chilisåsen över köttet. Tillsätt kanelstång, lagerblad och resten av oxbuljongen eller vattnet. Låt det koka upp och sänk sedan värmen till låg. Låt sjuda under lock i cirka 2,5 till 3 timmar, eller tills köttet är riktigt mört och går att dra isär. Alternativt kan du använda en slow cooker och koka på låg värme i 6-8 timmar.
- Strimla köttet: När köttet är klart, ta upp det ur grytan och strimla det med två gafflar. Lägg tillbaka det i grytan och låt det dra åt sig smakerna från buljongen.
2. Förbered Tacos:
- Värm tortillas: Värm en stekpanna på medelvärme. Doppa majstortillas lätt i birria-buljongen för att täcka dem och lägg dem i stekpannan. Låt dem steka i cirka 1 minut.
- Fyll tortillas: Lägg en handfull riven ost på ena halvan av tortillan, följt av strimlat birria-kött.
- Stek till perfektion: Vik tortillan över fyllningen för att forma en taco. Stek i 2-3 minuter på varje sida, eller tills tortillan är krispig och osten har smält.
- Servera: Servera tacosen med hackad lök, koriander och limeklyftor. Du kan även servera med en skål birria consommé för doppning om du vill ha extra smak.
Njut av dina tacos!
Dessa Birria Tacos är perfekta för en kväll med autentiska mexikanska smaker och konsistens.