Vit fiskgratäng med blomkål, potatis, ost, gräddfil och lök

Villa Blanche Picpoul de Pinet

Art.nr. 258801

Villa Blanche Picpoul de Pinet

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig smak med inslag av kiwi, krusbär, gula päron, honungsmelon, bivax, lime och mineral Läs mer…


Du behöver

Vit fiskgratäng med blomkål, potatis, ost, gräddfil och lök

600 g vit fisk (torsk, sej eller kolja)
500 g potatis, skalad och skivad
300 g blomkål, skuren i mindre buketter
2 gula lökar, tunt skivade
3 dl gräddfil
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk dijonsenap
150 g riven ost (exempelvis västerbotten eller prästost)
2 msk smör eller olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Färsk persilja, hackad (till garnering)

Denna gratäng är en ljuvlig kombination av mörk vit fisk, krämiga grönsaker och fyllig ost. Perfekt som en familjevänlig vardagsrätt eller en elegant middag för speciella tillfällen.

Instruktioner:

  1. Förbered ugnen: Värm ugnen till 200 °C. Smörj en ugnsfast form med smör eller olivolja.
  2. Koka potatis och blomkål: Koka potatisskivorna i lättsaltat vatten i cirka 5 minuter. Lägg till blomkålen och koka i ytterligare 3 minuter. Häll av vattnet och låt svalna.
  3. Förbered löken: Hetta upp en stekpanna och fräs de skivade lökarna i smör eller olivolja tills de är mjuka och lätt karamelliserade, cirka 5 minuter.
  4. Montera gratängen: Placera halva potatisen och blomkålen i botten av formen. Lägg den vita fisken ovanpå och krydda med salt och peppar. Fördela den frästa löken över fisken och toppa med resterande potatis och blomkål.
  5. Tillaga såsen: I en skål, blanda gräddfil, matlagningsgrädde och dijonsenap. Häll såsen över gratängen. Strö riven ost över toppen.
  6. Grädda: Sätt in formen mitt i ugnen och grädda i 30-35 minuter, eller tills gratängen är bubblig och osten har fått en gyllene yta.
  7. Garnera och servera: Ta ut gratängen ur ugnen och låt den vila några minuter. Garnera med hackad persilja och servera som den är eller tillsammans med en grön sallad.

Nästa inlägg