Polska potatispiroger med smörstekt lök


Les Pious Côtes du Rhône
Tydliga toner av mörka och röda bär och en ursprungstypisk kryddighet. Här finns även toner av lakritsrot och vilda örter. Ett välbalanserat vin med lång eftersmak som passar utmärkt till grillat och buffé. Läs mer…
Du behöver
Degen
Vetemjöl 4 dl
Ägg 1 st
Vatten 1 dl
Salt 1 tsk
Smör 1 msk, smält
Fyllningen
Potatis 5 st, mjöliga
Smör 2 msk
Gul lök 1 st, finhackad
Färskost/cream cheese 100 g
Salt
Svartpeppar
Till servering
Smör 2 msk
Gul lök 1 st, skivad och stekt gyllene
Gräslök, finhackad
Gräddfil
En klassisk polsk rätt där piroger fylls med potatis, lök och färskost, kokas och sedan steks gyllene i smör. Mjuk insida, krispig yta – underbart med ett glas Les Pious Côtes du Rhône.
Instruktioner
Koka potatisen mjuk, häll av och mosa.
Stek den finhackade löken i smör tills gyllene. Blanda med moset och färskosten. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
Deg: blanda mjöl och salt. Tillsätt ägg, vatten och smält smör. Knåda smidigt och vila 20 min under duk.
Kavla degen ca 2 mm. Stansa ut cirklar (ca 8 cm).
Lägg 1 tsk fyllning på varje, vik och nyp ihop.
Koka i saltat vatten tills de flyter upp (2–3 min). Låt rinna av.
Stek pirogerna i smör till gyllene. Servera med smörstekt lök, gräslök och gräddfil.
Vin som passar till
Les Pious Côtes du Rhône, Frankrike (art.nr 2469, 99 kr)
Ekologiskt, fruktigt och mjukt – bärighet och örter som matchar den krämiga potatisen och smöret.
FAQ
Kan de frysas? Ja, efter kokning men före stekning. Tina lätt och stek vid servering.
Andra fyllningar? Surkål–svamp är klassiskt; även spenat–ost fungerar fint.
Varför koka och steka? För att få mjuk insida och krispig yta.
Variation: piroger med köttfyllning
För en mer matig version kan pirogerna fyllas med köttfärs i stället för potatis. Stek 250 g blandfärs eller nötfärs med finhackad lök, vitlök, salt, peppar och gärna en nypa rökt paprika. Blanda eventuellt i lite grädde eller buljong för saftighet. Fyll, koka och stek pirogerna på samma sätt som i grundreceptet – resultatet blir smakrika och mustiga piroger som passar extra bra till Les Pious Côtes du Rhône.






