Gratinerad sötpotatis med ost och rosmarin
Sötpotatis är i säsong i början av mars, vilket gör det till en perfekt tid att njuta av denna smakrika och näringsrika rotfrukt. Dess naturliga sötma och krämiga konsistens gör den idealisk för gratänger och andra rustika rätter.


Vistamar Paìs
Bärig, något kryddig smak med inslag av körsbär, smultron och örter. Ett josigt vin. Läs mer…
Du behöver
Gratinerad sötpotatis med ost och rosmarin
600 g sötpotatis
2 ägg
2 dl vispgrädde
150 g riven ost (gärna en smakrik variant som Gruyère eller Västerbotten)
1 tsk färsk rosmarin (eller ½ tsk torkad)
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 msk smör (till formen)
- Sätt ugnen på 200°C. Smörj en ugnsform med smör.
- Skala sötpotatisen och skär den i tunna skivor.
- Vispa ihop ägg, grädde, vitlök, salt, peppar och rosmarin i en skål.
- Varva sötpotatis och riven ost i formen. Häll över ägg- och gräddblandningen.
- Toppa med resten av osten och grädda i ugnen i ca 35-40 minuter, tills gratängen är gyllene och sötpotatisen mjuk.
- Låt gratängen vila i några minuter innan servering.