Hälsosam hemlagad 15-bönssoppa
Denna hemlagade 15-bönssoppa är fylld med näring och smak. En mix av bönor, grönsaker och örter gör den både mättande och hälsosam. Perfekt att laga i stora satser och frysa in!


Byron Bay Sauvignon Blanc
Fruktig, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av kiwi, nässlor, gröna äpplen, svartvinbärsblad, passionsfrukt och lime. Läs mer…
Du behöver
Ingredienser
500 g 15-bönsblandning (blötlagd över natten och avrunnen)
1 liter grönsaksbuljong (eller kycklingbuljong)
1 burk (400 g) krossade tomater
1 msk olivolja
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 morötter, skivade
2 selleristjälkar, skivade
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk rökt paprikapulver
1 lagerblad
Salt och svartpeppar efter smak
100 g grönkål eller spenat, grovhackad (valfritt)
1 msk citronsaft (för extra fräschör)
50 g parmesan (valfritt, för servering)
Färsk persilja för garnering
Bröd vid sidan om
Instruktioner
Förbered bönorna
- Blötlägg bönorna över natten i rikligt med vatten. Häll av och skölj innan användning.
Fräs grönsakerna
- Värm olivolja i en stor kastrull eller gryta.
- Fräs lök, vitlök, morötter och selleri i ca 5 minuter tills de mjuknar.
Tillsätt smaker
- Rör ner krossade tomater, buljong, timjan, oregano, paprikapulver och lagerblad.
Koka bönorna
- Lägg i de blötlagda bönorna. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i ca 60-90 minuter eller tills bönorna är mjuka. Rör om då och då.
Slutlig touch
- Ta bort lagerbladet. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
- Lägg i grönkål/spenat och låt sjuda i 5 minuter tills den mjuknat.
Servera & njut
- Toppa soppan med riven parmesan och färsk persilja.
- Servera med ett gott bröd vid sidan om.