Hälsosam hemlagad 15-bönssoppa

Denna hemlagade 15-bönssoppa är fylld med näring och smak. En mix av bönor, grönsaker och örter gör den både mättande och hälsosam. Perfekt att laga i stora satser och frysa in!

Byron Bay Sauvignon Blanc

Art.nr. 205208

Byron Bay Sauvignon Blanc

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av kiwi, nässlor, gröna äpplen, svartvinbärsblad, passionsfrukt och lime. Läs mer…


Du behöver

Ingredienser

500 g 15-bönsblandning (blötlagd över natten och avrunnen)
1 liter grönsaksbuljong (eller kycklingbuljong)
1 burk (400 g) krossade tomater
1 msk olivolja
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 morötter, skivade
2 selleristjälkar, skivade
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk rökt paprikapulver
1 lagerblad
Salt och svartpeppar efter smak
100 g grönkål eller spenat, grovhackad (valfritt)
1 msk citronsaft (för extra fräschör)
50 g parmesan (valfritt, för servering)
Färsk persilja för garnering
Bröd vid sidan om

Instruktioner

  1. Förbered bönorna

    • Blötlägg bönorna över natten i rikligt med vatten. Häll av och skölj innan användning.
  2. Fräs grönsakerna

    • Värm olivolja i en stor kastrull eller gryta.
    • Fräs lök, vitlök, morötter och selleri i ca 5 minuter tills de mjuknar.
  3. Tillsätt smaker

    • Rör ner krossade tomater, buljong, timjan, oregano, paprikapulver och lagerblad.
  4. Koka bönorna

    • Lägg i de blötlagda bönorna. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i ca 60-90 minuter eller tills bönorna är mjuka. Rör om då och då.
  5. Slutlig touch

    • Ta bort lagerbladet. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
    • Lägg i grönkål/spenat och låt sjuda i 5 minuter tills den mjuknat.
  6. Servera & njut

    • Toppa soppan med riven parmesan och färsk persilja.
    • Servera med ett gott bröd vid sidan om.

Föregående inlägg
Nästa inlägg