Hemlagad Pasta med Aubergine och Parmesan
En klassisk italiensk rätt med krispigt panerad aubergine, rik tomatsås och smält mozzarella, serverad med al dente spaghetti. Perfekt för en smakrik middag med en balanserad rödvinspartner.


Rio Maggio
Fruktig smak med inslag av fat, mörka körsbär, peppar, plommon, hallon och vanilj. Läs mer…
Du behöver
För auberginen
1 stor aubergine, skivad i 1 cm tjocka skivor
1 tsk salt
1 dl vetemjöl
2 ägg, uppvispade
2 dl panko eller ströbröd
1 dl riven parmesan
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk svartpeppar
Olivolja för stekning
För tomatsåsen
1 burk krossade tomater (400 g)
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök, finhackad
1 msk olivolja
1 tsk torkad basilika
1/2 tsk chiliflakes (valfritt)
Salt och svartpeppar efter smak
1 tsk socker (valfritt)
Övrigt
200 g mozzarella, skivad
50 g riven parmesan
300 g spaghetti
Färsk basilika för garnering
Instruktioner
Förbered auberginen: Strö salt över aubergineskivorna och låt dra i 30 minuter för att dra ut vätska. Skölj av och torka med hushållspapper.
Panering: Doppa aubergineskivorna först i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och slutligen i en blandning av panko, riven parmesan, oregano och svartpeppar.
Stek auberginen: Hetta upp olivolja i en panna och stek skivorna gyllene på medelhög värme, ca 3 minuter per sida. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av.
Gör tomatsåsen: Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull tills de mjuknar. Tillsätt krossade tomater, basilika, chiliflakes, salt och peppar. Låt småputtra i 15–20 minuter.
Montera rätten: Lägg ett lager av tomatsås i en ugnsform, följt av aubergineskivor, mozzarella och parmesan. Upprepa i lager och avsluta med ost.
Gratinera: Grädda i ugnen på 200°C i ca 15 minuter tills osten är bubblig och gyllenbrun.
Koka pastan: Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen.
Servering: Lägg upp spaghetti på tallrikar, toppa med aubergine parmigiana och garnera med färsk basilika.