Kvalité är aldrig en kompromiss! – 2016 är den bästa årgången någonsin!

Nu finns årgång 2016 på hyllorna och det är den bästa årgången någonsin!

År 2016 var ett utmanande år för flertalet av Sydafrikas vinbönder. Höga temperaturer och låg nederbörd resulterade i ett volymunderskott på 7 % jämfört med 2015. Särskilt hårt drabbat var den heta Swartlandregionen, där endast stora vingårdar och toppmodern teknik i vineriet, kunde skörda druvor med optimal mognad och balans.

Tack och lov så har de djupa röda jordarna hos Org De Rac i Swartland en bra koncentration av vattenbevarande lera, samt vinstockar med djupa rotsystem med tillgång till det lokala grundvattnet. Detta i kombination bidrog till att vinrankorna förblev friska och inte allt för stressade trotts den starka hettan.

Vingårdens läge gör även att det varje kväll blåser in kalla vindar från atlantkusten. Denna vind har en trippel fördel; den sänker temperaturen och håller vinstockarna sjukdomsfria samt förlänger mognadstiden, vilket stärker druvans motståndskraft mot de naturkrafter den utsätts för.  Starka och sjukdomsfria druvor är en förutsättning i alla hälsosamma ekologiska vingårdar.

Org de Rac och vi på vinia är därför väldigt nöjda med kvalitén av 2016 års viner. Alla komponenter i Org De Rac flaskan visar stor färg, druv-typicitet och balans.

”Tillbaka till succélanseringen!”

I år var Per Engström (VD på Vinia) på plats i Swartland för att vara med och blanda den nya årgången och det genomfördes en vertikalprovning av de 4 senaste årgångarna. Under provningen märkte vi att vinrankorna uppnått en högre mognad under åren, vilket resulterat i en lite annorlunda smakprofil.

Vinerna visar definitivt bättre balans och elegans, med toner av röd frukt snarare än mörka bär som var mer förekommande när vi mycket framgångsrikt lanserade vinet på den svenska marknaden för 4 år sedan.

Här valde vi att investera i kvalité på vinet och tillsatte en bra beståndsdel av Reserva-vin som tas direkt från faten. Reserva-vinerna visar på stor komplexitet och fantastisk ekintegration men kanske ännu viktigare är att Cabernet och Merlotkomponenten i synnerhet uppvisar en stor koncentration av mörk frukt.

Som ett resultat har vi valt ut de bästa faten och blandat i dessa i 2016 års vin, för att producera vad vi tycker är den bästa blenden sedan producenten började göra sitt eget vin på vingården för 10 år sedan.

Vinet visar underbar harmoni och balans, i kombination med väl integrerad ek och en härlig koncentration av svarta och röda bär. Det är vår förhoppning att den nya årgången säkerligen kommer glädja både nya och återkommande konsumenter som gillar Org de Rac´s ekologiska viner.

Kvalité är aldrig en kompromiss!

Så här vackert är det hos producenten Org de Rac:

 

Org de Rac Organic

Art.nr. 207301

Org de Rac Organic

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Smakrikt, fruktigt och balanserat vin med karaktär av mörka bär, plommon, peppar, kryddor, choklad och fat. Läs mer…


89 kr