Gigondas – Historiska vingslag och granne med Châteauneuf du Pape

Namnet Gigondas, som för övrigt uttalas med s på slutet, har ett romerskt ursprung, Jocunditas och betyder ungefär stor njutning och trivsel på latin. Historiska fynd av Bacchushuvuden indikerar att vinodlingar redan fanns under rommartiden för att sedan tillhöra kyrkan. Prinsen av Orange , vars jakthorn pryder flaskans bröstemblem, ägde under en lång tid stora markareal i områden.

Området till skillnad från sina grannar i norra Rhonedalen har ett medelhavsklimat  och historiskt sett så odlades mycket olivträd i området, men en bitter vinter år 1956 bidrog till att produktionen av vin genomgick en renässans då många vinrankor dog ut i kylan.

Gigondas omringas av bergskedjan Dentelles de Montmirail som bildades samtidigt som Pyrenéerna och de franska alperna för runt 200 miljoner år sedan och har gett upphov till ett speciellt geologiskt fenomen som är ovanligt i hela Rhônedalen. Bergskedjan ger upphov till ett särskilt mikroklimat och skyddar vingården från dåligt väder vilket ger vinet dess prägel från områdets terroir.

År 1971 bröt sig appellationen ut sig från Côtes du Rhone-Village och bildade sin egen appellation Gigondas. Gigondas är till storleken ca 1240 hektar och har en årlig produktion på 5.5 miljoner flaskor per år.

Det maximala tillåtna skördeuttaget i Gigondas är 36 hektoliter per hektar vilket är bland det lägsta i Frankrike. Detta kombinerat med nobla druvsorter så som Grenache Noir, Syrah och mourvédre ger viner från Gigondas stor nyans och komplexitet.

Vinet Domaine du Pesquier kommer från producentens släktgård som funnits inom familjen Boutière i fyra generationer. Till en början hade vingården både vinrankor och olivträd, men från och med 1971 produceras endast vin. Domaine du Pesquier har två sorters jordmån. På Gigondasområdets platå 170 meter över havet har producenten 14 hektar vinodlingar där jorden karaktäriseras av marl, (en smulig kombination av kalksten och lera), röd lera, kalksten och grus. Här odlar producenten 90 % av de grenachedruvor som ingår i vinet, 5 % av mourvedredruvorna och 5 % av syrahdruvorna.

3

Till skillnad från Chateauneuf du Papes galetter har jordmånen mer grus och små stenar, däremot är jordarna i likhet rika på lera och kalksten. Även klimatet samt altituden gör att Gigondas vinerna ofta upplevs som mer mineralrika och med mer fräschör. 200 meter längre upp, längst foten av Les Dentelles de Montmirail, består jorden av marl, kalksten samt är rik på pyritiska fossiler.

Jorden är även uppblandat med stenar, som under årens lopp har rasat ner för bergets slänter. På denna höjd har producenten tre hektar. Här planteras syrahdruvor längs med appellationens sluttningar.

Dessa sluttningar öppnar upp sig västerut mot Rhônedalen. Druvorna har här god exponering av både sol och vind, vilket ger fina förutsättningar för druvornas mognad.  Även altituden på 350 meter ger mer mineralitet och fräschör till vinerna.

Vinrankor planterades redan 1972 och hör till de druvor som skördas sist av alla. Producenten har även syrahdruvor planterat på andra delar av sina ägor, men dessa plockas av precis i början av skörden vilket ger mer mineralkaraktär.

Vill ni läsa mer så klicka på ladda ner bilagor under flaskbilden på denna sida och sedan ladda ner bilagor, då kommer ni till ett flera sidor långt nyhetsbrev som handlar om producenten. http://www.vinia.se/produkter/gigondas-domaine-du-pesquier/

Vinet går aldelse utmärkt att lagras och har en lagringspotensial på många år. Årgången 2015 är den bästa på mycket länge!

 

Gigondas, Domaine du Pesquier

Art.nr. 283601

Gigondas, Domaine du Pesquier

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Vacker rubinröd färg, mörk och djup. Doften är fyllig och stärkt med kryddiga toner samt inslag av jordmån. Smaken är intensiv och samtidigt silkeslen, med en stor kropp och väl mogna tanniner. Ursprungstypiska inslag av röda och mörka bär och örtkryddor. Vinet har en bra längd, och är ett harmoniskt vin. Läs mer…


169 kr

Föregående inlägg