”Jag kan dricka de bekämpningsmedel jag använder på mina vinstockar!”

Vi bad vår producent Rémi Pouizin – bonde, vinmakare, skapare av vin – berätta lite mer om hur de arbetar ekologiskt och biodynamiskt. En mycket intressant värld öppnade sig!

Ekologiskt jordbruk familjens filosofi

Rémi och hans familj har enligt utsago badat i ekologisk kultur och i vin i flera generationer. De bosatte sig i Vaucluse i staden Visan. År 2000 skapade Rémi och hans föräldrar Domaine La Fourmente. Rémi bestämde sig 2014 för att gå ut på egen hand och fortsätta det fascinerande vinframställningsäventyret med sin fru Géraldine och deras 5 barn, på en egen vingård.

Ekologiskt, biodynamiskt och respekt för de levande ligger i deras DNA och dikterar deras arbete.

– Mina morföräldrar hade redan förstått skadligheten av bekämpningsmedel och uteslutit deras användning. Samtidigt testamenterade min farfar sin kunskap inom agronomisk forskning, berättar Rémi.

Vid 16, när han började sin första mikrovinifiering, vände sig Rémi Pouizin till naturliga viner utan tillsatser för att ”inte radera effekten av terroir”. Och så här har Rémi producerat rena och balanserade viner i mer än 20 år; med respekt för jorden och dess terroir.

Terroir och jordbearbetning

Den 30 hektar stora vingården består av en familjedel på 15 hektar nära den historiska gården, en del på 8 hektar på buskmark och 7 hektar av mindre sluttningar nära skogen som ligger runt byn.

Gamla vetegrödor, ängar och lavendel på 10 hektar slutför rotationen. Druvsorterna består av 30 % Grenache, 30 % Syrah, 15 % Carignan, 10 % Cinsault, 5 % Mourvedre och 10 % Viognier och Marsanne.

I en varierande terroir av buskskog och sluttningar samsas unga uppbundna vinstockar tillsammans med 80 år gamla Grenache-stockar vilket gör det möjligt att utarbeta viner av olika stilar och karaktärer.

– De agronomiska val som görs fokuserar på stimulering av markliv och växtbalans genom olika metoder. Vi vill förbättra jordens biologiska tillstånd, dess struktur, för att gynna det mikrobiella livet, humushastigheten och att upprätthålla balans som gynnar rotassimileringen av vinstockarna och jordens liv som helhet, förklarar Rémy.

– Vi använder tillsatser av fermenterad kompost, mineraler av hög kvalitet. Sprayer av markstimulerande preparat som flytande kompost samt en jordbearbetning på ytan genom att ibland sluta ploga och enbart använda oss av dekavaillonnage.

Vid dekavaillonage, eller strippning, bearbetar man jorden under vinstockarna (på kavaillonen).

– Ogräs får ibland växa helt fritt och i vissa delar av vingården växer gräs fritt varannan rad. Det är en ständig analys av jordmånen som får styra metoden, säger han.

Vegetabiliska bladbehandlingar

– Vi bladbehandlar genom att späda olika ämnen i vatten. Kvaliteten på vattnet är mycket viktig: vi styr med tekniska hjälpmedel som pH och redoxmätning.

Exempel på ämnen som används är hopkok av hästtagel, nässlor, vild vitlök, valört, kardborre och mjölksyrebakterier som är rik på enzymer och bakterier. Även tång som är rik på spårämnen och mineraler används.

Koppar används mycket begränsat och max 1kg/ha/år. (Enligt nya direktiv inom EU som började gälla i februari 2019 så får max 4 kg/ha/år användas. Gränsen för biodynamisk odling är 3kg/ha/år)

– Dessa produkter och metoder främjar plantans balans och immunitet och jordens levande miljö främjar en bakteriell miljö, som dessutom motverkar det som skapar patogena sjukdomar. De gynnar även kvaliteten på plantornas sav, vilket minskar attackerna av svampsjukdomar och så kallade parasitiska insektspopulationer genom att de upprätthåller befolkningen av hjälpinsekter.

– Åtgärderna gynnar vinstockarnas motstånd mot klimatförstöringar, begränsar erosionen och komprimeringen av jorden. Detta gör att vi får fina skördar om 40-50hl/ha, summerar Rémy.

Rena & fräscha viner

Inspirerad av agronomerna på 60-talet använder Rémy bara naturliga produkter och hemlagade preparat. På bilden besprutar han med en blandning av örtteer och tinkturer gjord på växtbaserade medicinska vilda växter som hjälper vinstockarna att motstå sjukdom som mögel.

– Jag arbetar också med kvaliteten på det vatten som används och godkänner användningen av koppar i homeopatiska doser och med hjälp av dowsing. Mitt mål är att producera fräscha viner, rena viner med låg kopparhalt så att även känsliga människor kan njuta av vin. Jag kan dricka de behandlingar jag använder på mina vinstockar!

 

Les Pious Côtes du Rhône

Art.nr. 246901

Les Pious Côtes du Rhône

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Tydliga toner av mörka och röda bär och en ursprungstypisk kryddighet. Här finns även toner av lakritsrot och vilda örter. Ett välbalanserat vin med lång eftersmak som passar utmärkt till grillat och buffé. Läs mer…