”Jag kan dricka de bekämpningsmedel jag använder på mina vinstockar!”

Vi bad vår producent Rémi Pouizin: bonde, vinmakare, skapare av vin, berätta lite mer om hur de arbetar ekologiskt och biodynamiskt… en mycket intressant värld öppnade sig!

EKOLOGISKT JORDBRUK ÄR MER ÄN ETT ENGAGEMANG, EN FILOSOFI …

Remi och hans familj har enligt utsago badat i ekologisk kultur och i vin i flera generationer. De bosatte sig i Vaucluse i staden Visan. År 2000 skapade Rémi och hans föräldrar Domaine La Fourmente, och det var 2014 som Rémi bestämde sig för att gå ut på egen hand och fortsätta det fascinerande vinframställningsäventyret med sin fru Géraldine och återskapa en domän med sina egna 5 barn.

Ekologiskt, biodynamisk och respekt för de levande dikterar deras arbete och ligger i hjärtat av dess DNA.

”Mina morföräldrar hade redan förstått skadligheten av bekämpningsmedel och uteslutit deras användning, Min farfar, under tiden, testamenterade sin kunskap inom jordbruksforskningen”, säger han.

Vid 16, när han började sin första mikrovinifiering, vände sig Rémi Pouizin till naturliga viner utan tillsatser för att ”inte radera effekten av terroir”. Och så här har Rémi producerat rena och balanserade viner i mer än 20 år, med respekt för jorden och dess terroir.

Terroir och jordbearbetning

Den 30 hektar stora vingården består av en familjedel på 15 ha nära den historiska gården, en del på 8 ha på buskmark och 7 ha av mindre sluttningar nära skogen som ligger runt byn.

Gamla vetegrödor, ängar och lavendel på 10 ha slutför rotationen. Druvsorterna består av 30% Grenache, 30% Syrah, 15% Carignan, 10% Cinsault, 5% Mourvedre 10% Viognier och Marsanne.

I en varierade terroir av buskskog och sluttningar samsas unga uppbundna vinstockar tillsammans med 80 år gamla Grenache-stockar vilket gör det möjligt att utarbeta viner av olika stilar och karaktärer.

De agronomiska val som görs fokuserar på stimulering av markliv och växtbalans genom olika metoder. Vi vill förbättra jordens biologiska tillstånd, dess struktur, för att gynna det mikrobiella livet, humushastigheten och att upprätthålla balans som gynnar rotassimileringen av vinstockarna och jordens liv som helhet.

 

Vi använder tillsatser av fermenterad kompost, mineraler av hög kvalitet. Sprayer av markstimulerande preparat så som flytande kompost samt en jordbearbetning på ytan genom att ibland sluta ploga och enbart använda oss av decavaillonnage. Ogräs får ibland växa helt fritt och i vissa delar av vingården växer gräs fritt varannan rad. Det är en ständig analys av jordmånen som får styra metoden.

Vegetabiliska och bladbehandlingar

Vi blad-behandlar genom att späda olika ämnen i vatten. Kvaliteten på detta vatten är mycket viktig där vi med tekniska hjälpmedel såsom pH och redoxmätning styr kvalitéten.

Exempel på ämnen som används är hopkok av hästsvans hår, nässlor, vild vitlök, valört, kardborre samt mjölksyrebakterier som är rik på enzymer och bakterier, även tång som är rik på spårämnen och mineraler används.

Koppar används mycket begränsat och max 1kg/ha/år. (Enligt nya direktiv inom EU som började gälla i februari 2019 så får max 4kg/ha/år användas. Gränsen för biodynamiskodling är 3kg/ha/år)

Dessa produkter och metoder främjar plantans balans och immunitet och jordens levande miljö främjar en bakteriell miljö som dessutom är skadlig för det som skapar patogena sjukdomar.

Dessa behandlingar gynnar även kvaliteten på plantornas sav vilket minskar attackerna av svampsjukdomar och så kallade parasitiska insektspopulationer genom att de upprätthåller befolkningen av hjälpinsekter. Dessa åtgärder gynnar vinstockarnas motstånd mot klimatförstöringar, begränsar erosionen och komprimeringen av jorden. Detta gör att vi får fina skördar om 40-50hl/ha.

Mitt sätt att arbeta och skydda vingården

”Jag kan dricka de behandlingar jag använder på mina vinstockar!”

Inspirerad av agronomerna på 60-talet använder jag bara naturliga produkter och hemlagade preparat. På denna bild besprutar jag med en blandning av örtteer och tinkturer gjord på växtbaserade medicinska vilda växter som hjälper mina vinstockar att motstå sjukdom så som mögel.

Jag arbetar också med kvaliteten på det vatten som används och godkänner användningen av koppar i homeopatiska doser och med hjälp av dowsing.

Mitt mål är att producera fräscha viner, rena viner med låg kopparhalt så att även känsliga människor kan njuta av vin.

 

Les Pious Côtes du Rhône

Art.nr. 246901

Les Pious Côtes du Rhône

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Tydliga toner av mörka och röda bär och en ursprungstypisk kryddighet. Här finns även toner av lakritsrot och vilda örter. Ett välbalanserat vin med lång eftersmak som passar utmärkt till grillat och buffé. Läs mer…