BBQ-Bringa, jänkarnas favorit på grillen!

Rio Maggio

Art.nr. 1307411

Rio Maggio

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Fruktig smak med inslag av fat, mörka körsbär, peppar, plommon, hallon och vanilj Läs mer…


Du behöver

BBQ Bringa

1 Spetsbringa (brisket på engelska) på ca 3-5 kg, helst med en jämn tjocklek över hela biten för bästa resultat
Din favorit BBQ-rub
Hickory eller Mesquite träflis för rök
1 flaska äppeljuice för att spraya köttet
Aluminiumfolie
Grillkol

Recept på en bra grillrub

1/2 dl mörkt brunt socker
1/2 dl paprika (vanlig eller rökt efter smak)
1 msk grovmalen svartpeppar
1 msk havssalt
1 msk chilipulver
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk senapspulver

Instruktioner:

Förbered spetsbringan: Trimma bort överflödigt fett från spetsbringan, men lämna cirka en halv centimeter för att skydda köttet under grillningen. Applicera din BBQ-rub över hela biten. Låt köttet komma till rumstemperatur medan du förbereder grillen.

Förbered grillen: Vi kommer att använda en metod som kallas ’indirect grilling’ eller indirekt grillning. Fyll en hink med vatten och lägg i träflisen för att blöta. Lägg kol på ena sidan av grillen och tänd. När kolen börjar bli grå, är det dags att börja.

Rök träflisen: Ta bort träflisen från vattnet och lägg dem på kolen.

Temperaturkontroll: Ställ in ventilerna på grillen för att hålla en konstant temperatur på ca 110-130°C. Om temperaturen blir för hög, öppna ventilen mer för att släppa ut värme. Om temperaturen är för låg, stäng ventilen för att hålla kvar mer värme.

Placera spetsbringan: Lägg spetsbringan på grillen på den sida som inte har kol, med den fetare sidan upp.

Fyll på med grillkol: Under grillningen kommer kolen att förbrukas och behöver fyllas på för att behålla temperaturen och röken. Öppna försiktigt locket och lägg till fler briketter varje timme, eller när du ser att temperaturen börjar sjunka. Var försiktig så att du inte släpper ut för mycket värme eller rök när du öppnar locket.

Grilla: Stäng locket på grillen. Nu är det bara att vänta. Grilla köttet i cirka 1-1.5 timmar per kilo. Spray köttet med äppeljuice varje timme för att hjälpa till att hålla det fuktigt.

Kolla köttets temperatur: Efter ca 4-5 timmar, börja kontrollera temperaturen på köttet med en kötttermometer. Du är ute efter en intern temperatur på cirka 90-95°C.

Vila köttet: När köttet har nått önskad temperatur, ta bort det från grillen och linda in det i aluminiumfolie. Låt det vila i minst en timme.

Skär köttet: Efter att ha vilat, skär köttet mot fiberna för att säkerställa att det är mört och saftigt.

Servera: Servera din perfekt grillade spetsbringa med dina favoritsåser och sidorätter.

Kom ihåg att tålamod är nyckeln till en bra ’low and slow’ BBQ. Det kan ta tid att få till det perfekt, men resultatet är väl värt det!

 

Instruktioner, Grillrub:

Blanda alla ingredienser i en skål. Om du vill ha en finare konsistens, kan du köra blandningen i en kaffekvarn eller matberedare för att få ett finare pulver.

Gnugga blandningen över köttet och låt marinera i minst en timme, men helst över natten för bästa resultat.

Förvara överbliven rub i en lufttät behållare i rumstemperatur. Den håller i flera månader, men för bästa smak använd inom en månad.


Föregående inlägg