Bästa dippen och tio goda aiolirecept!

Villa Blanche Picpoul de Pinet (Nyhet)

Art.nr. 258801

Villa Blanche Picpoul de Pinet (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig smak med inslag av kiwi, krusbär, gula päron, honungsmelon, bivax, lime och mineral Läs mer…


119 kr

Du behöver

Vanlig aioli

1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2 äggulor
1 1/2 dl rapsolja
1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, pressade
salt
cajennpeppar

En god hemmagjord aioli kan verkligen skapa det där lilla extra tillsammans med skaldjur eller varför inte en god bistroburgare. Här har vi tagit fram en helt vanlig aioli men tipsar även om ett flertal andra smaksättningar. Varför nöja sig med en dip, när ni kan ha flera!

Vanlig aioli:

Gör så här.

Låt alla ingredienser stå framme ett tag så att de är i rumstemperatur. Blanda samman äggulor, dijonsenap samt vinäger i en skål. Tillsätt sedan oljorna genom att hälla en tunn stråle samtidigt som ni vispar kraftigt. Smaka sedan av med finpressad vitlök, salt och Cayennepeppar.

Låt sedan stå svalt i kylen i ca 30 minuter.

Om ni vill variera med ett flertal smaker på er aioli så kommer här ett par tips på vad ni kan smaka av med istället för vitlök och cayennepeppar.

 Koriander och limeaioli – Använd receptet ovan men kör 1/3 korianderblad i en mixer tillsammans med 1 msk färskpressad limejuice. Gör detta steg innan ni rör i oljan. Denna aioli är fantastiskt till grillade vitlöksräkor eller till quesadillas eller annan mexikanskinspirerad mat.

 Rosmarin aioli – Här byter ni ut vinäger mot två bladen av två finhackade rosmarinkvistar samt 1 msk färskpressad citronjuice. Perfekt till köttbullar, lammrätter eller varför inte en rustik hamburgare.

 Rostad vitlöksaioli – Halvera vitlöksklyftor som ni droppat olivolja på och rosta dessa på ett foliepapper i ugnen (220°) i ca 30 minuter. Riv eller mortla sedan denna vitlöksmix och ersätt vitlöken i originalreceptet. Detta ger en djupare vitlökssmak än med vanlig vitlök. Perfekt till en lyxburgare med karamelliserad lök.

Citron och dillaioli – Denna aioli är underbart till en knäckemacka med stekt strömming eller varför inte något att doppa kräftstjärtar i. Tillsätt 2 msk hackad dill samt 2 msk citronjuice innan ni försiktigt tillsätter olja. Här kan det vara klokt att byta ut olivoljan till en lite mildare.

 Vegansk aioli – En nyckelingrediens i aioli är äggets förmåga att binda samman de övriga ingredienserna. Men här finns det ett supertrick och det är vätskan som kikärtor kommer i. Det är ett fantastiskt ersättningsmedel för ägg.

Gör så här:  Blanda 3 msk vätska från kikärtspaket, (typ Zeta) tillsammans med 1 tsk äppelcidervinäger, ½ msk dijonsenap, ½ msk salt. Försiktig häll sedan 235 ml vegetabilisk olja i en tunn stråle. Smaka av med 1 msk citronjuice och två fint rivna vitlöksklyftor.

Ni kommer märka att den veganska aiolin är precis lika god som en vanlig.

Chimichurri aioli – Byt ut vitvinsvinägern mot rödvinsvinäger och kör 1 tsk jalapeño, 1/3 kruka koriander samt 1 blast salladslök i en blender och mixa med resten av ingredienserna innan oljan tillsätts. Detta är perfekt till tacos eller som en god sås till grillad flankstek. Eller varför inte till grillad tonfisk med en skvätt nypressad citron över.

Tryffelaioli – Om ni älskar tryffel så kommer här det absolut lättast receptet på en tryffelaioli.  Gör standardaiolin, minsta lite på vitlöken. Sedan droppar ni tryffelolja till valfri smakintensitet. Om ni ska ha tryffelaiolin till att doppa pommes i eller på en hamburgare så går det alldeles utmärk med att använda tryffelolja. Oljan i sig är ganska dyr, men i långa längden så blir detta en mycket billigare aioli än den som går att köpa ute i handeln. Se till att förvara tryffeloljan i sin pappersförpackning eller förvara den från starkt solljus så håller den i evigheter.

Avokado och vitlöksaioli – Blanda i en hel avokado i standardreceptet ovan. Om ni gillar koriander så mixa i ett par matskedar så har ni något underbart att doppa sötpotatispommes till.

Basilika och pestoaioli – Älskar även ni pesto? För er som gör det så kan vi rekommendera att blanda i ca 10 stora blad basilika, 2 msk pinjenötter med de övriga ingredienserna och köra i mixern innan ni tillsätter oljan. Underbart gott att doppa diverse friterade grönsaker till.

Passa på att köpa ett flertal små burkar och gör en större batch aioli nästa gång ni lagar mat så kan ni njutningsfullt dippa i en massa olika smaker!

När vi dippar en massa goda och gärna krispiga råvaror i dessa dippar, så tycker vi att det är gott att bryta av med ett fruktigt och krispigt vin. Om ni dippar skaldjur så är vårt vin Villa Blanche Picoul de Pinet ett utmärkt val till.

Hoppas det smakar!


Föregående inlägg
Nästa inlägg

Biff och Broccoliwok