Lax på tio sätt
Är du van vid att grilla lax på samma sätt varje gång och känner att det är dags att testa något nytt? Då har du kommit helt rätt! Lax är en fantastisk fisk som passar utmärkt på grillen, och med rätt smaker och tillagningssätt kan den bli ännu mer spännande. Oavsett om du föredrar klassiska smaker eller vill prova något oväntat, har vi samlat tio läckra och kreativa sätt att grilla lax – perfekta för sommarens grillkvällar eller när du vill imponera på middagsgästerna.


Letar du efter inspiration och nya sätt att grilla denna läckra fisk? Då har du kommit rätt. Här kommer våra tio bästa tips på goda sätt att grilla lax.
- Citrongrillad lax Pensla laxfiléerna med olivolja, krydda med salt och peppar, och grilla skinnsidan ner. Toppa varje filé med färska citronskivor och dillkvistar under grillningen.
- Teriyakilax Marinera laxfiléer i en teriyakisås (som du kan köpa eller göra själv med sojasås, sesamolja, ingefära, vitlök och brunsocker) i minst 30 minuter innan grillning. Grilla skinnsidan ner och pensla med extra teriyakisås under grillningen.
- Lax med Örtkryddor Blanda ihop en mix av dina favoritörter, som dill, basilika, persilja och citronmeliss, med olivolja och vitlök. Pensla blandningen på laxfiléerna innan och under grillningen.
- BBQ-lax Pensla laxfiléerna med din favorit BBQ-sås innan grillning. Grilla skinnsidan ner och pensla på mer sås med jämna mellanrum för en djup, rökig smak.
- Lax i folie För en extra saftig lax, lägg varje laxfilé på ett stort ark aluminiumfolie. Toppa med olivolja, salt, peppar, skivad citron och färska örter. Förslut foliepaketen ordentligt och grilla direkt på grillen.
- Lax med sötsyrlig glasering Blanda 2 msk honung, 2 msk sojasås, 1 msk vitvinsvinäger och 1 msk riven färsk ingefära. Pensla denna blandning över laxfiléerna innan de grillas, och glasera igen under grillningen.
- Lax med gräddbaserad fänkålsås Koka upp en blandning av 2 dl grädde, 1 hackad schalottenlök, 1 hackad vitlöksklyfta och 1 tsk fänkålsfrön. Låt sjuda tills det tjocknar, och använd som en sås för att toppa grillade laxfiléer.
- Lax med grillade citrusfrukter Halvera citroner, limefrukter och apelsiner och grilla dem snittsidan ner tills de börjar karamellisera. Pressa sedan saften över grillade laxfiléer för en söt, citrusaktig touch.
- Cajun-lax Gnid in laxfiléerna med en cajunkryddblandning (som innehåller sådant som paprika, cayennepeppar, vitlökspulver, lökpulver, salt, peppar, oregano och timjan) innan du griller dem för en het och smakrik behandling.
- Lax med pesto Pensla laxfiléer med hemmagjord eller köpt pesto, både före och under grillning för en rik, italiensk-inspirerad smak.
Kom ihåg att för alla dessa recept bör du grilla laxen över medelvärme, och att tiden kan variera beroende på tjockleken på filéerna. Ett generellt riktmärke är att grilla i 5-6 minuter på varje sida, eller tills laxen lätt flagnar med en gaffel. För lax i folie kan det ta lite längre tid, kanske upp till 15–20 minuter, beroende på storleken på filéerna.
Det viktigaste är att hålla koll så att laxen inte blir övergrillad och torr. Lycka till med grillningen!
Besök även gärna vår receptblogg. Vi har hundratals recept som alla har vinmatchingar till. Det finns till exempel 38 laxrecept till via denna länk: https://www.vinia.se/blogg/vin-och-vanner/sok/lax
Hoppas det smakar!
Chardonnayburk (Nyhet)
Ungdomlig, mycket fruktig smak med inslag av galiamelon, gula äpplen, mango och apelsin. Läs mer…






