Spanakopita – Spenat och potatispaj med fetaost

Francisco Gómez

Art.nr. 659801

Francisco Gómez

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Ungdomligt, fruktigt och kryddigt med inslag av mörka körsbär, plommon och örter. Läs mer…


Du behöver

Spanakopita med grekisk yoghurt och grönsallad

1 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, krossad
450g bladspenat
1kg kokat potatis, oskalad och skivad
340g fetaost, smulad
En knippe vårlök
2 medelstora ägg, lätt vispade
75g smör, smält
400g filodeg
Salt och svartpeppar
Grekisk Yoghurt
Grönsallad

Det är sommar och varmt och vad passar då inte bättre än lite goda knyten med en generös grönsallad till?

Gör så här:

Värm upp oljan i en djup stekpanna och tillsätt löken, låt koka i ca 10-15 minuter tills den blivit mjuk. Tillsätt vitlök och stek i ytterligare 1-2 minuter. Tillsätt spenat och täck över pannan i ca 1-2 minuter.

Överför sedan lök och spenatblandningen till en skål och ställ åt sidan för att svalna. Tillsätt därefter potatis, fetaost, vårlök samt äggen. Salt och peppra samt bland försiktigt ihop allting.

Förvärm ugnen till 200°C. Ta fram en ugnsplåt och lägg bakplåtspapper på den. Smält smöret och ha en bakpensel redo.

Skär ut fyrkanter av degen efter valfri storlek på knytena, lägg i fyllningen och pensla kanterna med smält smör innan ni försluter dem.

Ni kan även göra en paj om det är ont om tid att göra flera knyten.

Borsta toppen av dessa knyten med det resterande smöret och baka i ugnen i ca 30-35 minuter. Gör ni en paj kan det ta ca 10 minuter extra samt låt svalna innan ni skär pajen i skivor.

Servera med grekisk yoghurt, färsk persilja och en grönsallad.

Till detta dricker vin Francisco Gomez!

Hoppas det smakar.