Ugnsbakad lax med citron, örter och ugnsgrönsaker
Villa Brichot (Nyhet)
Mycket friskt och lätt aromatiskt vin med inslag av gul stenfrukt, lime, färska örter och fat Läs mer…
Du behöver
Lax
600–700 g laxfilé utan skinn
1 citron (skal + saft)
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
1 msk smör, i små klickar
2 msk finhackad färsk dill
2 msk finhackad persilja
1 tsk färsk timjan eller ½ tsk torkad
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Ugnsrostade grönsaker
400 g små morötter eller morotsslantar
200 g broccoli i små buketter
150 g sockerärter eller gröna bönor
150 g gröna ärter (frysta går bra)
2 msk olivolja
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Citronsås
1 schalottenlök, finhackad
1 msk smör
1 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
1 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
½ dl Villa Brichot (valfritt men gott)
½ citron, saften
1 tsk dijonsenap
Salt och peppar
Ev några droppar honung för rundare smak
Färsk persilja eller dill till servering
Saftig ugnsbakad lax med citron, vitlök och färska örter, serverad med ugnsrostade grönsaker och en enkel citronsås. En fräsch, vinvänlig rätt där syra, örter och grönsaker gifter sig snyggt med Villa Brichot från Côtes de Gascogne.
Gör så här:
-
Förbered ugnen
Sätt ugnen på 200 °C (över- och undervärme). Klä en ugnsform med bakplåtspapper eller smöra den lätt. -
Förbered grönsakerna
Lägg morötter och broccoli på en plåt. Ringla över olivolja, salta och peppra. Rosta mitt i ugnen i ca 10 minuter innan laxen åker in. -
Smaksätt laxen
Lägg laxfilén i ugnsformen. Blanda olivolja, finhackad vitlök, citronskal, citronsaft, dill, persilja och timjan. Pensla eller skeda blandningen över laxen. Toppa med små smörklickar, salta och peppra. -
Baka lax och grönsaker klart
Ta ut plåten med grönsaker. Flytta över morötter och broccoli till samma form som laxen (runt om). Lägg på sockerärter/gröna bönor och strö över de frysta ärterna. Ställ in allt i ugnen ytterligare ca 12–15 minuter tills laxen är precis genomstekt men fortfarande saftig (innertemperatur runt 50–52 °C). -
Gör citronsåsen under tiden
Fräs schalottenlök i smör i en liten kastrull på medelvärme tills den blir mjuk utan att ta färg. Slå på buljong och Villa Brichot, låt reducera någon minut. Tillsätt grädde och låt småkoka 3–5 minuter tills såsen tjocknar något. Smaka av med citronsaft, dijonsenap, salt, peppar och eventuellt någon droppe honung. -
Servera
Lägg upp lax och grönsaker på tallrikar. Skeda över citronsås och toppa med extra örter. Servera med nybakat bröd eller kokt potatis om du vill göra rätten matigare – och ett generöst glas Villa Brichot.
Vintipset:
Till den här friska, örtiga laxrätten passar Villa Brichot, Côtes de Gascogne, 3-liters box utmärkt. Vinet är gjort på Gros Manseng och bjuder på pigg fruktsyra och aromer åt citrus, gula frukter och färska örter med en diskret fatton som ger lite extra djup.
Den friska syran möter citronen i rätten, medan fruktigheten rundar av laxen och de söta ugnsrostade grönsakerna. Ett vin som både funkar som aperitif före maten och som perfekt följeslagare genom hela middagen.
FAQ – vanliga frågor
Kan jag förbereda rätten i förväg?
Ja. Du kan förbereda laxen i formen med marinad och även skära upp alla grönsaker några timmar i förväg. Förvara i kylen och sätt in i ugnen strax innan servering.
Vilken innertemperatur ska laxen ha?
Sikta på ca 50–52 °C för saftig, lätt glansig lax. Överkokt lax blir lätt torr, så håll koll på tiden.
Kan jag byta ut grönsakerna?
Absolut. Sparris, fänkål, zucchini eller blomkål är också jättegott. Håll ungefär samma mängd grönsaker och anpassa ugnstiden efter hur hårda de är.
Måste jag ha vin i såsen?
Nej, du kan utesluta vinet och öka mängden buljong något. Men en skvätt Villa Brichot i såsen speglar vinet i glaset och ger en extra fin länk mellan mat och vin.