Levergryta och ett gott rödvin


The Fox and the grapes
Mycket mustigt, fruktigt, smakrikt vin med inslag av plommon, björnbär, kryddor, körsbär och färska örter. Läs mer…
Du behöver
Levergryta
4 dlsstrimlad vitkål
300 g Ungnötlever
2 msk Vetemjöl
1 tsk Salt
1 krm Vitpeppar
2 msk smör
2 Gul lök, medium storlek
100 gram Bacon
1 1/2 dl Vatten
2 tsk Senap
1/2 msk Pressad citron
1 paket Djupfrysta ärter
1 knippe Persilja
Gör så här:
Strimla vitkålen i grova bitar och lägg i botten på en gryta. Skär levern i lagom stora strimlor. Vänd dem i vetemjöl blandat med salt och peppar. Bryn smör i en stekpanna och stek levern så att den får en fint brynt yta. Lägg över i en gryta.
Skala och grovhacka löken. Strimla baconet och fräs lök och bacon i en stekpannan. Lägg det över levern i grytan. Blanda vattnet med senap och citron och häll det i grytan
Koka med lock på svag värme i ca 10 minuter. När ca 2 minuter återstår så lägg i ärterna. Det går även bra att koka eller ånga ärtorna samt servera bredvid.
Klipp rikligt med persilja över och servera med kokt potatis och ett fruktigt vin utan allt för mycket fat. The Fox and the grapes blir ett utmärkt rödvin till.
Hoppas det smakar!






