Jordärtskockssoppa med krispig garnering
![](https://www.vinia.se/blogg/vin-och-vanner/wp-content/uploads/sites/2/2022/01/Jordartskockssoppa.jpg)
![](https://www.vinia.se/blogg/vin-och-vanner/wp-content/uploads/sites/2/2022/01/Jordartskockssoppa.jpg)
Du behöver
Jordärtskockssoppa
500 g jordärtskockor
3 potatisar
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 1/2 dl vitt vin
1/2 l vatten
2 hönsbuljongtärningar el. grönsaksbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
Garnering
krasse
stekt pancetta
krutonger
chiliflakes
olivolja
Skala jordärtskockan och potatisen. Skär i bitar.
Hacka löken och finhacka vitlöken.
Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull, häll sedan på vinet och låt allt koka ihop i ca 1 minut.
Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt koka i 15 minuter, tills allt är mjukt.
Hacka löken och finhacka vitlöken.
Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull, häll sedan på vinet och låt allt koka ihop i ca 1 minut.
Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt koka i 15 minuter, tills allt är mjukt.
Mixa sedan soppan med en stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt grädden och värm upp.
Garnera och servera tillsammans med ett fruktigt vitt vin med fatkaraktär. Eden garden of dreams är en fin matchning till denna soppa!
Hoppas det smakar!