Lär er göra napolitansk pizza hemma

Carpone Durif

Art.nr. 262301

Carpone Durif

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Nyanserad, fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av plommon, choklad, svarta vinbär, kaffe, lakrits och vanilj Läs mer…


Du behöver

Napolitansk pizza

400g italienskt 00 mjöl
100g vetemjöl
1 tsk torrjäst
2 ½ tsk salt
500 ml ljummet vatten
400g krossade tomater
1 vitlöksklyfta
200g buffalomozzarella
Mjöl för att mjöla bakytan
Olivolja
Basilika
Parmesanost

Autentisk napolitansk pizza kommer från pizzans födelseplats, Neapel. Det handlar om enkla ingredienser och traditionella metoder som i stort sett har glömts bort ett bra tag. Den har dock trendat på senare år. Traditionellt så ska den egentligen tillagas i en vedugn som är upp mot 500 grader varm. Men det går utmärkt att tillaga i en vanlig ugn med.

Gör så här:

Addera 00 mjöl, vetemjöl och torrjäst i en bunke. Blanda allt väl med en visp. Tillsätt det ljumna vattnet och rör runt allt med en plastspatel tills allt synligt mjöl inte syns längre. Var inte orolig om ni tycker att degen är blöt. Ringla lite olivolja över degen och lägg täck med en kökshandduk.

Efter 1.5-2 timmar så bör degen ha dubblat sin storlek. Om ni vill så kan ni låta degen jäsa över natten i kylen. Det kommer fördjupa smakerna samt ge en luftigare pizza.

När ni är redo att skapa pizzan så mjöla en arbetsyta med mjöl. Häll sedan ut degen på denna yta. Vik sedan in sidorna av degen för att låsa in luft i degen. Mjöla händerna så att det inte klibbar så mycket och var försiktig med hur mycket mjöl ni tillsätter till degen.

Dela sedan pizzan i fyra delar och skapa försiktigt en boll. Varje boll blir en pizza och plastar ni in den så håller den i tre dagar i kylen eller upp till 3 månader i frysen. Tinar ni degen från kyl så låt den bli rumstempererad i 1h, från fryst 8h.

Nu gör vi en pizza!

Värm ugnen till den högsta temperaturen med både värme från botten och ovansidan. Om ni har en pizzasten så lägg in den från början i en kall ugn. Om ni saknar en pizzasten så vänd upp och ned en ugnsplåt så att ni får en platt yta. Det går så klart att ha den i en vanligt vänd plåt men hanteringen blir lättare när ytan är helt plan.

Mjöla sedan en yta och lägg degbollen där. Börja med att försiktigt pressa ut sidorna med fingrarna för att forma er pizza. Mjölade händer är bra. När pizzan börjar ta form och ni får plats med en hand så lyft upp pizzan och låt gravitationen sträcka ut pizzan. Ni vill ha en tjock kant runt hela pizzan.

Lägg sedan pizzan på ett bakplåtspapper som är lätt mjölat. Detta kommer underlätta förflyttning av pizzan samt även se till att botten inte blir för hård under bakningen.

Toppa sedan pizzan med valfria tillbehör. I detta recept har vi en väldigt klassisk pizza men det går så klart att lägga på vad ni vill. Pizza är ett perfekt sätt att använda rester!

Bred ut ett tunt lager krossade tomater, 1.5-2 msk räcker oftast för att ge en god smak utan att den blir blöt. Tillsätt sedan mozzarellan samt basilika. Om mozzarellan är väldigt blöt så torka av den med lite hushållspapper innan.

Så fort pizzan är toppad så ställ direkt in den i ugnen. Baka den sedan i 3-4 minuter (beroende på om ni har varmluft eller en vanlig ugn. Varmluft går snabbare) Efter dessa 3-4 minuter så ta försiktigt bort bakpappret och låt pizzan baka klar direkt på plåten i 8-12 minuter.

Sedan är pizzan klar och ni kan repetera med fler pizzor!

 

 


Föregående inlägg
Nästa inlägg

Keema curry