Perfekt rostade potatisar

Bubbelburk (Nyhet)

Art.nr. 754715

Bubbelburk (Nyhet)

 • Sötma
 • Fyllighet
 • Beska

Fruktig, ungdomlig smak med inslag av persika, gröna äpplen, örter, päron och lime. Läs mer…


Du behöver

Rostad Potatis

1 kg fasta potatisar, skurna i klyftor
1 liter vatten
30 gram salt
1 tesked bikarbonat
50 ml olivolja (för rostning)
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 kvist färsk rosmarin, bladen hackade
Salt och peppar
100 ml olivolja (för emulsionen)
1/2 citron, saften
1 vitlöksklyfta
1 handfull färska örter (till exempel persilja, basilika, timjan)

Här kommer vårt bästa recept på rostad potatis.

Det finns några olika faktorer som bidrar till att dessa potatisar blir så goda:

 1. Förkokning och bikarbonat: Genom att koka potatisen innan rostningen börjar bryts stärkelsen ner, vilket resulterar i en krispigare yta när de rostas. Bikarbonatet höjer pH-värdet i vattnet, vilket bidrar till att bryta ner potatisens yta ännu mer och skapar fler stärkelsemolekyler som kan bli gyllenbruna och krispiga.
 2. Olivolja: Att använda olivolja ger potatisen en rik och robust smak. Den hjälper också till att ge potatisen en gyllene, krispig yta under rostningen.
 3. Ört- och vitlökssmakerna: Vitlök och rosmarin som blandas med olivoljan innan rostning, ger potatisen en djup och robust smak. Att rosta vitlök och örter med potatisen gör att smakerna gifter sig med varandra och skapar en delikat, rik arom.
 4. Ört- och oljeemulsion: Att ringla denna emulsion över potatisen precis innan servering, ger inte bara ett vackert utseende utan också ett fräscht och kraftigt smaktillskott. Örtemulsionen ger en lätt och frisk kontrast till de rikare, rostade smakerna från potatisen.

Tillsammans skapar alla dessa faktorer en potatisrätt som är rik på smaker och texturer, vilket gör den till en favorit bland många.

Gör så här:

Instruktioner:

 1. Förvärm ugnen till 200 grader Celsius.
 2. Lägg potatisen i en stor kastrull, tillsätt vatten, salt och bikarbonat. Koka upp på hög värme, sänk sedan värmen till medium och låt koka i 10 minuter.
 3. Medan potatisen kokar, kombinera 50 ml olivolja, vitlök och rosmarin i en liten skål.
 4. När potatisen är klar, häll av vattnet. Skaka försiktigt kastrullen för att rugga upp potatisytorna, vilket kommer att bidra till att göra dem riktigt krispiga vid rostning.
 5. Sprid ut potatisen på en bakplåt och ringla över oljemixen. Krydda med lite mer salt och peppar, och blanda väl så att alla potatisar är ordentligt täckta.
 6. Rosta potatisen i ugnen i ungefär 40-50 minuter, eller tills de är gyllene och krispiga. Vänd potatisarna ett par gånger under rostningen för att de ska bli jämnt krispiga.
 7. Medan potatisen rostar, gör emulsionen. Kombinera 100 ml olivolja, citronsaft, vitlök och färska örter i en matberedare eller blender och mixa tills det blir en grön och krämig sås.
 8. Ta ut potatisen ur ugnen och låt svalna lite innan servering. Ringla över ört- och oljeemulsionen precis innan servering.

Denna rustika rostade potatis med ört- och oljeemulsion är en fantastisk sidorätt som ger ett lyft till vilken huvudrätt som helst.

Vi gillar att servera dessa som ett snacks tillsammans med ett gott bubbel. Tex Bubbelburk