Choucroute garnie – klassisk alsacisk surkålsgryta med korv och fläsk
Rustik fransk gryta från Alsace där surkål, fläsk och korv får koka långsamt tillsammans. Servera med Alsace Grand Cru Schlossberg Riesling – ett vin från Vinia som balanserar syra, sälta och rökighet med elegans.


Alsace Grand Cru Schlossberg Riesling (Nyhet)
Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av äpplen, honung, mineral, gula plommon och citrus Läs mer…
Du behöver
Ingredienser
1 kg surkål
400 g rökt sidfläsk
400 g kassler eller kokt fläsklägg i skivor
4 röda korvar (t.ex. kabanoss)
4 ljusa korvar (t.ex. bratwurst)
4 potatisar (skalade, hela)
1 gul lök, skivad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 lagerblad
6 kryddpepparkorn
1 tsk kummin
1 dl vitt vin
2 dl buljong (kyckling eller grönsak)
1 msk smör eller ankfett
Salt och peppar efter smak
En mustig och rustik gryta från Alsace där surkål möter rökt kött, fläsk och korvar.
Smaken är fyllig, syrlig och rund – och blir magiskt balanserad tillsammans med ett glas frisk Alsace Riesling.
Så här gör du
Fräs basen: Hetta upp smöret i en stor gryta. Fräs lök och vitlök tills de blir mjuka.
Bygg smakerna: Lägg i surkål, lagerblad, kummin och kryddpeppar. Häll på vin och buljong.
Låt koka sakta: Lägg i det rökta sidfläsket (i bit) och låt grytan småputtra i ca 45 minuter under lock.
Tillsätt kött och korvar: Lägg i kassler och korvar samt de hela potatisarna. Låt allt sjuda ytterligare 20–25 minuter tills allt är varmt och mört.
Smaka av: Krydda med salt och peppar. Servera direkt ur grytan – gärna med en klick senap vid sidan.
Vintips från Vinia
Alsace Grand Cru Schlossberg Riesling
Läs mer om vinet här
Från hjärtat av Alsace kommer denna eleganta Riesling från Grand Cru-läget Schlossberg.
Vinet bjuder på en fräsch doft av citrus, stenfrukt och mineral, med smak av lime, persika och inslag av honung. Den friska syran och den lätta mineraliteten gör att den matchar perfekt med choucroute garnies syrliga surkål, salta kött och rökiga korvar.
FAQ
Kan jag göra rätten i förväg?
Ja! Choucroute garnie blir nästan godare dagen efter när smakerna fått mogna.
Går det att göra den utan fläsk?
Absolut – använd rökt kalkon, kycklingkorv eller tofu-korv för en lättare variant.
Vilken senap passar bäst till?
En grov dijonsenap eller klassisk fransk moutarde à l’ancienne passar perfekt.






