Friskt och bärigt eller fruktigt och smakrikt rosé?!

När man pratar om rosé brukar man prata om två olika smaktyper. Friskt och bärigt indikerar att vinet är lätt och fräscht i smaken, medan fruktigt och smakrikt är fylligare och med högre sötma. Så, vilket rosévin ska man välja till vilken mat?

Friska och bäriga roséviner har hög fruktsyra, ofta med toner av röda bär, som smultron och hallon, och citrusfrukter som blodgrape och blodapelsin. Dessa roséviner är oftast ljusa i färgen, ibland åt det orangea hållet. De passar perfekt till fiskgrytor, tapas, tapenad eller matiga sallader. Eller som aperitif!

Fruktiga och smakrika roséviner är mörkare rosa, blårosa eller nästan röda. I smaken brukar man hitta toner av jordgubbar, persika, granatäpple och geléhallon. Till skillnad från friska och bäriga roséviner är de fruktiga vinerna fylliga och mer åt det söta hållet. De passar bra till mat med kraftigare smak, som grillad fisk, ljusare kött med feta tillbehör och bufféer. De brukar också fungera bra till asiatiskt.

Till den första kategorin hör Strato Rose till. Ett friskt rosévin med inslag av smultron, skogsbär, vattenmelon, blodgrapefrukt, örter och röda vinbär. Det passar även bra till smakrika grillade kycklingrätter, grillade och ugnsgratinerade skaldjur och matiga kryddiga sallader. Eller som sällskapsvin!

Art.nr.


Föregående inlägg
Nästa inlägg