Smaskig falafelburgare med bulgursallad

Du behöver

Falafelburgare

250g kikärtor från burk
1 mellanstor gul lök, fint hackad
2 krossade vitlöksklyftor
2 tsk mald koriander
2 tsk mald kummin
5 msk hackad bladpersilja
2 rågade msk vetemjöl
2 msk olivolja
100g hummus
4 burgarbröd
1 stor tomat

Yoghurt dressing

2dl lätt crème fraiche
1-2 tsk chili flakes
1 tsk Citronsaft
1-2 msk majonnäs

Bulgursallad

3dl bulgur
5 msk hackad bladpersilja
1 röd chili
½ lök
Olivolja, salt och peppar efter smak

Gör så här:

Skölj av och torka kikärtorna, lägg sedan i en matberedare och använd pulsinställningen så att kikärtorna bryts upp till lätt grova klumpar. Tillsätt lök, vitlök, kryddor, persilja, mjöl samt smaka av med salt och peppar.

Med händerna, forma blandningen till 4 burgare som är lite större än hamburgarbrödet och ca 2 cm tjocka.

Hetta upp olja I en stor stekpanna och stek falafelburgarna på vardera sidan i ca 2-3 minuter eller tills de är gyllene. Lägg en tomatskiva och lite lök samt en rejäl klick hummus på botten av brödet, sedan burgaren och toppa med Yohgurtdressingen.

Hacka lök, chili (ta bort stjärnorna ur chilifrukten om du inte vill att det ska vara så starkt) och bladpersilja. Koka bulgur efter anvisningen på paketet. Blanda ner det du hackat i bulguren och tillsätt olivolja, salt och peppar efter smak.

Mat från mellanöstern är ofta rik på kryddor och goda röror så som hummus. Detta gör maten mycket vinvänlig. Ett friskt och fruktigt vin med fin syra är här en perfekt kombination. Vi matchar med det ekologiska vinet Org de Rac Chardonnay.

Låt det smaka!