Miljö, hållbarhet och passion

Bodegas Francisco Gómez (Hacienda La Serrata S.L.)

Francisco Gómez är en self-made vinentreprenör utan anrikt producentnamn eller arv från tidigare generationer bakom sig. I ett land med recession och hög arbetslöshet blomstrar vingården tack vare Francisco Gómez dröm. Drömmen om att erbjuda vinälskare något unikt och speciellt, med passion och ett stort mått av känsla bakom.

cobblestone

För Francisco Gómez är områdets uråldriga arv mycket viktigt och han gör allt för att bevara dess unika terroir. Miljö, hållbarhet och passion är producentens ledord. En filosofi som ger hans viner en unik smak och karaktär.

Gamla traditioner, lokala metoder och ett magnifikt område Francisco Gómez vineri, nära staden Villena, ligger inbäddat i en magnifik dal bland frodiga gröna backar och svindlande berg som varvas med torra flodbäddar och böljande kullar. Beläget vid Medelhavets inland, ca 700 meter över havet, har denna dal ett mikroklimat som alltid varit perfekt för vin- och olivodlingar. Vintrarna är stränga och somrarna är långa och varma.

Floran i området består av medelhavsskogsmark med tallar och rosmarinbuskar och ett lokalt djurliv med harar, ugglor och kungsörn. Detta blandas med tusenåriga olivträd, gamla Monastrellvinstockar och ändlösa rader av vinrankors spaljéer. Allt i en 3 500 hektar stor egendom varav 600 hektar är avsedda för vin- och olivodling.

Från början, för runt 2000 år sedan, praktiserades vinodling i området av kelter och romare. Senare tog morer över. De utvecklade området så framgångsrikt att de blev leverantörer till den kastilianska kronan, som sedan introducerade vin (inklusive Alicante Fondillón) till den nya världen under sina resor. För Francisco Gómez är områdets uråldriga arv mycket viktigt och han gör allt för att bevara dess unika terroir. Miljö, hållbarhet och passion är producentens ledord, i kombination med de stränga krav som fastställs genom den ekologiska och biodynamiska certifieringen.

Francisco Gómez har genom åren noggrant fört samman traditionella och lokala metoder för vinframställning. I kombination med de mest moderna tekniska metoderna har han lyckats etablera ett arbetssätt som är äkta, lämpligt och anpassat till områdets unika terroir.

På Francisco Gómez 3 500 hektar stora mark hittade han fyra gamla vingårdar som är belägna bakom den dal där vineriet ligger. Dessa restaureras idag och jordarna ”rehabiliteras” för att passa in i producentens filosofi. Ett hållbarhetstänk var en av huvudanledningarna till att Francisco Gómez köpte marken och vingårdarna. På de högsta delarna av vingården har en fenicisk befästning anträffats. Francisco Gómez har bekostat en restaurering för att skydda denna historiska plats. Dessa historiska byar har gett indikationer på vin och olivodling redan under 700-talet f.Kr.

Francisco Gómez vingårdar Vinodlingen sträcker sig över mer än 200 hektar, resterande 400 hektar av odlingen är avsedd för olivträd. Vinrankorna är planterade i rader som går från nordost till sydväst. Jordarna där de växer bildar en besvärlig terräng, de är är torra, sandiga och något siltiga. Francisco Gómez vinrankor består av många olika druvsorter i olika åldrar. För monastrellstockarna varierar åldern från 40 år till de yngsta som bara är fyra år gamla. Monastrell och sauvignon blanc är producentens huvudsakliga druvor.

Producentens yttersta mål är att hitta en balans genom mångfald och har därför även planterat syrah, petit verdot, merlot och cabernet sauvignon, bobal med flera. Nederbörden i regionen är mycket låg och överstiger inte 350 mm/år. Detta kompletteras genom tillsatser av små kvantiteter av vatten i form av droppbevattning. Denna process utförs enligt mycket exakta kriterier som tar hänsyn till fukt och varje vinrankas enskilda uppbindning. Den mycket precisa övervakningen ger druvorna en optimal fenol mognad i enlighet med de kvalitetsparametrar som producenten arbetar utifrån.

Med passion för det ekologiska och biodynamiska Francisco Gómez vindruvsodling har ett hållbart ekologiskt och biodynamiskt arbetssätt som omfattar hela den miljö och terroir som vinrankan växer i. Det var aldrig någon tvekan när Francisco Gómez valde att göra sin vinodling både ekologisk och biodynamisk.

För mig var det självklart, det fanns inget annat alternativ. Jag är uppvuxen så. Vi öser kärlek och omsorg på våra anläggningar och detta enastående land, vilket i sin tur ger oss högsta kvalitet på vår frukt.”

Det ekologiska arbetssättet innebär bland annat att inga bekämpningsmedel som penetrerar vinrankan används, samt att en begränsad mäng kopparsulfat och svaveldioxid används. Ogräs får ligga kvar och plöjs ned i marken som gödning och naturgödsel används. Skydd av grundvatten, arter och kulturlandskap ingår även i denna filosofi och detta arbetssätt. Ekologisk odling är arbetsintensiv och varje vinranka hanteras varsamt för att säkra en god lufttillförsel. Efter skörden på hösten samt under våren utförs mycket arbete i vingården för att vitalisera jorden och ge ny energi till nästkommande skörd. Den biodynamiska vinodlingen innebär att arbetet i vingården utgår från dess naturliga förutsättningar.

Vingården ses som en levande organism där jord, växter, djur och odlare samverkar för jordens hälsa och utveckling. Denna odlingsfilosofi omfattar även en ”såningskalender” som upprättas varje år. Kalendern visar stjärnor och planeters positioner vilket i sin tur bestämmer vilka dagar som anses bäst för ett specifikt arbete i vingården. Francisco Gómez tar vingårdens välbefinnande på stort allvar. Ett exempel på det är att inga mobiltelefoner går att använda i vingårdarna då man anser att dessa signaler kan störa vinrankornas miljö. Under de senaste tio åren har Francisco Gómez utökat sina planteringar i området. Denna ökning av växtlighet har underlättat bevarandet av områdets natur samt skyddar det mot naturlig erosion. Francisco Gómez miljötänk omfattar all hans mark – inte bara där vindruvor och oliver odlas.

Vegancertifierat
Francisco Gómez viner är även certifierade efter European Vegetarian Union (V) vilket innebär att vinet är helt fritt från ingredienser av animaliskt ursprung (som exempelvis äggvita). För klarning används bentonit eller gelatin med vegetabiliskt ursprung.

Vinifiering
Francisco Gómez använder sig av en klassisk vinifieringsteknik. Druvorna sorteras först för hand och därefter genomförs krossning och avstjälkning. Efter detta sker en fyra dagar lång maceration följt av fermentering. Därefter pressas druvorna försiktigt och får sedan sätta sig (debourbage). Nästa steg är dekantering samt klarning. Efter det sker en stabilisering av syra innan vinet läggs på amerikanska ekfat i två månader. Slutligen är det dags för filtrering och buteljering.

Om vinet Francisco Gómez Francisco Gómez är ett vin producerat med passion, känsla och en stor vördnad för jordens unika möjligheter. Detta mycket tack vare Francisco Gómez stora intresse för det ekologiska och biodynamiska. För Francisco Gómez är varje vin unikt och just detta vin är speciellt framtaget av vinmakaren och Francisco Gómez själv. Francisco Gómez är artisten, kreatören och skaparen av vinet och det symboliserar de värden han står för. Via hans vision och de speciella marker som druvorna växer på har vinet en unik karaktär och smak. ”Våra produkter tar dig till en värld av dofter, färger, unika smaker. En spännande resa för alla dina fem sinnen. Det finns en liten bit av min själ i varje flaska.” Francisco Gómez är ungdomligt, fruktigt och kryddigt, med inslag av mörka körsbär, plommon och örter. Vinet passar utmärkt till kötträtter, grillat och bufféer. Det finns många flaskor och boxar med foton på kända ansikten på den svenska marknaden. Just denna flaskas etikett pryds av Francisco Gómez själv, eftersom det är han som ligger bakom vinet i sin helhet. Han finns på flaskan tack vare sin passion och kärlek. För det här vinet är Fransisco Gomez.