Ett av de äldsta vinhusen i Médoc

Château Plantier Rose

Château Plantier är ett av de äldsta slotten i Medoc och det uppfördes under den tredje Napoleonepoken, år 1870. Huset är i klassisk Bourgeois-stil, 350 kvm stort och gjort utav formhuggna vita stenar från Frontenac.

De nuvarande ägarna Francoise Conte och hennes man Michel Conte är den femte generationens vinmakare i rakt nedgående led. Innan paret Conte de tog över ägandet och skötseln av Chateau Plantier arbetade de som jurister och fick gå tillbaka till skolbänken och lär sig vinmakande, för att föra vidare denna vinmakartradition. Francoise släkts historia samt att hennes pappa var grundare och president av Maison du Vin de Saint-Estèphe spelade en stor roll inför deras beslut att ta över vinmakartraditionen.

conte

Förutom vinmakare är Michel Conte även administratör för Saint Estephes vitikulturella vingårdsägarassociation med uppdrag att organisera och kontrollera hela appellationen, i samordning med andra appellationers associationer. Han är även revisor på Pauillacs Önologiska centrum, som arbetar med mer än två tredjedelar av Médocs vinhus.

Längs med floden Gironde sträcker sig vingården nästan sju kilometer. Vingårdarna för Château Plantier Rose är på 6 hektar och producenten har totalt 9.53 hektar.

Dessa vingårdar ligger på en platå som är särskilt gynnsam för hög mognadsgrad i druvorna. Vingårdens jordmån består till största delen av grus, lera och sandjordar, vilket ger mycket bra dränering.

59

 

Stora stenar på marken bevarar värmen och håller vinrankorna varma under natten, detta accelererar mognadsprocessen samt gör så att överflödig fukt dunstar bort.

Vingården är planterad med högkvalitativa druvor som ger låga skördar och vingårdens läge ger druvor med bra koncentration samt bra mognad.  Odlingarna är fördelade med 62 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot och 8 % Petit Verdot. Snittåldern för vinrankorna är 30-35 år och ca 8000 vinstockar är planterade per hektar.

Skörd för årgång 2014 skedde mellan den 29e till 30e september samt den 6e till 15e oktober. Skörden utfördes för hand.

I samband med övertagandet passade paret Conte även på att modernisera hela vineriet. Två nya traktorer inhandlades, en pneumatisk avlövare för att få till optimal mognad av druvorna, en ny pneumatisk press med membran och 12 program för en mjuk och modulär mustutvinning, som går att anpassa till varje unik årgångs karaktär.

En ny tankhall med en kapacitet på 1400 hektoliter byggdes, där varje tank i rostfritt stål har dubbla väggar för att möjliggöra uppvärmning via cirkulation av hett vatten på 70 grader eller avkylning via cirkulation av kallt vatten på 4 grader. Detta tillåter en perfekt kontroll av alkoholjäsningen. Insidorna på de rostfria ståltankarna är specialbehandlade för en perfekt hygien och ett enkelt underhåll.

En total renovering av ekfatskällarna genomfördes även samt att de byggde två helt isolerade lagerlokaler för att kunna lagra vinerna längre och garantera en korrekt lagring.

”Den största utmaningen har varit att skapa ett gott namn åt Plantier Rose inom de strikta ramar som finns i Crus Bourgeois, och de höga krav som ställs inom appellationen Saint Estèphe. ”

Läs mer på producentens hemsida. Eller mer om vinet via denna länk.