Domaine de Mourchon

Domaine de Mourchon skapades av familjen McKinley 1998 då de fann en vingård med bl.a.gamla stockar av grenache ovan den lilla byn Séguret några mil norr om Avignon.
Med ett unikt läge 360 m.ö.h. och öppet i alla väderstreck skapas ett speciellt mikroklimat med svalare nätter som ger en balanserad mognadsutveckling till frukten och vinden håller både rankor och druvor friska.
Jordarna på Domaine de Mourchon är magra med en blandning, beroende på läge, av kalkrik lera till märgel och stenig, grusig jord.
Redan år 2000 byggde man en egen produktionsanläggning och källare vilken har som utgångspunkt att frukt, must och vin skall behandlas så varsamt som möjligt. Därför kom det att bli en anläggning i flera våningar där druvorna passerar först ett sorteringsbord högst upp, faller sedan ner i fermenteringstankarna för att så småningom som vin rinna ner till de tankar man har av framförallt betong, vilka gynnar fruktigheten i vinerna, eller till ekfat där vinerna kan lagras fram till buteljering.
Genom åren har egendomen utvecklats på många sätt. Bland annat har areal köpts till ovan Séguret så man har nu 32 hektar vingårdsmark och, beroende på årgång, gör man cirka 150.000 buteljer vin.
All frukt skördas för hand och de senaste åren har man genomgått en omställning till ekologisk odling vilken blir certifierad från skörden 2020.
Familjen McKinleys inställning till egendomens förutsättningar har hela tiden varit att låta jord, läge och frukt ”prata” genom vinerna och ge oss moderna tolkningar av en klassisk terroir.

 

Domaine de Mourchon Tradition 2017 ger dig elegant frukt, balans och harmoni till den smakrika kötträtten, vilt eller lammkött men var heller inte rätt för att använda vinet till vegetariska rätter som en gratin med quorn, vegetariska burgare eller liknande.