Jacques Charlet

Årets Beaujolais Nouveau kommer från producenten Jacques Charlet som håller till i området mellan Belleville sur Saône och Villefranche Sur Saône som har ett kontinentalt klimat med vissa maritima influenser.

Familjen Charlet var på 1700-talet markägare och vinhandlare vid gränsen mellan Bourgogne och Beaujolais i Saint-Amour och Julénas och det första partnerskapet mellan Jean och Joseph Charlet finns daterad till år 1754. I räkenskaper från denna tid finns information om en väl utbredd kundbas i Paris och dessutom en leverans av ett fat vin till Monsieur Gabriel som var huvudaktitekt till Kung Louis XVI.

Idag drivs Jacques Charlet av Barbetfamiljen som är bunden till Charletfamiljen via äktenskap. De är även ägarna av de historiska Charlet estates som ligger i Saint-Amour och Julienas.

Jordmånen för detta vin är en blandning av sedimentära och alluviala jordar med lite lera. Hela druvor plockades och genomgick en maceration i temperaturkontrollerade ståltankar vid en temperatur om 26°C, vinet blev sedan rackat  och genomgick sedan en 3 veckor lång fermentering.

Vinmakare: Remi Vincent