La Pigeade
Producenten La Pigeade´s historia inledde i början av 1960-talet när Nicole och Claude Vaute bosatte sig på familjens egendom.
Egendomen ligger i hjärtat av Provence och Rhône-dalen och omfattar fyra prestigefyllda appellationer: Muscat de Beaumes de Venise, Beaumes de Venise röd, Vacqueyras och Ventoux.
I en magnifik grönskande miljö ligger vår 1500-talsbyggnad som nu rymmer producentens källare för vinframställning och mognadslagring.
Vid foten av Dentelles de Montmirail, några kilometer från Mont Ventoux och Luberon, har finns ett exceptionellt mikroklimat som gynnar produktionen av de bästa vinerna.
Nicole och Claude Vaute kom båda från jordbrukarfamiljer, men de var ändå den första generationen vinodlare. Efter att ha haft den goda idén att tro på den unga appellationen Muscat de Beaumes de Venise slutade de aldrig att utveckla och utvidga egendomen, samtidigt som de lämnade vinframställningen till byns kooperativ. Nicole och Claude skötte egendomen med stor noggrannhet och hjärta och det var på denna egendom som deras son Thierry och hans fru Marina bosatte sig och beslöt att bygga sin egen källare där den första årgången producerades 1996. Denna första årgång blev en succé direkt då den kammade hem en dubbel guldmedalj från Concours Géneral Agricole de Paris.
Thierry och Marina har från starten vela damma av den klassiska bilden av Beaumes de Venise genom att göra vin som är lite lättare i stilen men med stor aromatiskt och expressiv karaktär, samt med en kraftfull längd, samtidigt som appellationens dekret.
Druvorna skördas i regel under Augusti och September. Skörden sker för hand och sorteras sedan för hand samt avstjälkas innan vinet macereras med skalkontakt på låg temperatur om 3°. Jäsningen sker vi 15°.
Efter jäsning tillsätts alkohol för att avsluta jäsningen. Vinet är ett vin doux naturel.
Vinet lanseras den 12 februari 2023 och 1200 flaskor släpps.