Lyrarakis

Producenten bakom Kedros Liatiko heter Lyrarakis och grundades 1966 av Bart Lyrarakis och hans farbror. Enligt Bart Lyrarakis så dracks viner gjorda på en del druvsorter de odlar, av Minoerna vars kultur pågick 3100-1100 f.Kr. Kreta är ett land som har arbetat med vinmakning under en extremt lång tid och är dessutom en av få platser i världen där man aldrig slutat med att göra vin.

Bart var i grunden dataingenjör och hans far varnade honom för att börja arbeta med vin. Bart svarade,;”Försent, nu är du fast med mig” och på den vägen har det fortsatt. Bart har fortsatt med familjens mission att inte bara göra vin utan även att rädda inhemska druvsorter från utrotning. Idag har Kreta 11 officiella druvsorter men Lyrarakis tror att det finns betydligt fler, men det tar tid att hitta dessa och framförallt bevisa för myndigheterna att de har sin plats bland de andra druvsorterna. En druvsort som de har räddat är druvan Daphni som är en den druva de funnit i lerkärl från minoernas tid. Även dryvan Plyto finns bland de räddade druvsorterna. En eloge till dem!

Lyrarakis har egna vingårdar men arbetar även med mer än 100 druvodlare runt om i Kreta. Idag säljs Lyrarakis viner över hela världen och de vinner flertalet prestiegefulla utmärkelser.

Mer information finns på producentens hemsida.