Verus Vineyards

Verus Vineyards grundades av tre vänner och vinodlare; Božidar Grabovac, Danilo Šnajder och Rajko Žličar.

”Vi samlade ihop våra familjers vingårdar, expertis och arbete och öppnade en vinkällare i lokalerna där det förr låg ett bageri under våren 2007. Vi enas i vår historia, familje-traditioner och dedikation till vinets världs, då våra föräldrar och förföräldrar alltid arbetat med vingårdar och vin”

”Verus är ett Slovenskt ord som betyder Sant, verkligt, ärligt och äkta och används även för att beskriva något opretentiöst och rättvist. Vi strävar efter att alltid ha denna inställning till de vi möter och hoppas att våra viner uppvisar samma egenskaper.”

De tre vännernaBožidar

Božidar´s yngre år präglade av sport, inklusive inomhusfotboll och basket, men hans farfars vingård blev snart en av hans favoritplatser. Båda hans föräldrar var agronomer och hans mamma arbetade som vingårdschef för Jeruzalem Ormož vingård. Genom sina föräldrar och farfar gavs Božidar en detaljerad inblick i teorin och det praktiska vinodlingssättet. 1993 utexaminerades Božidar från den biotekniska fakulteten i Ljubljana.

Även han började arbeta för Jeruzalem Ormož vinföretag och hade till en början ansvaret för att välja ut och ympa unga vinrankor. Han blev snart ansvarig för en 500 hektar stor vingård. Božidar tror på en miljövänlig och högkvalitativt orienterad druvproduktion och han har hjälpt till att förbereda och presentera de riktlinjer för hållbar druvproduktion som idag satta standarden på nationell nivå. Idag deltar Božidar regelbundet på seminarier i Sloveninen och utomlands som där hans specialist kunskaper inom vinrankor och val av druvor är mycket uppskattat.

Under åren på Jeruzalem Ormož lyckades de tre vännerna, Božidar då marknadschef, Danilo då Chefsvinmakare, och Rajko som var försäljningschef, omforma och omstarta varumärket Jeruzalem Ormož i syfte att få internationellt erkännande och även göra det till ett av Sloveniens mest solida varumärken. De lyckades bra: https://jeruzalem-ormoz.com/en/awards

Božidars stora passion är förutom vin att fotografera med ett frekvent naturtema, speciellt vingårdar och vinrankor.

De tre vännernaDanilo

Danilo spenderade sin barndom i Ormož och när han fortfarande gick i skolan så hjälpte han även till vid sin pappas vingård i Litmerk med att göra sin familjs vin.  Danilos far var både en framgångsrik självständig vinmakare samt källarmästare i regionens stora vinbolag Jeruzalem Ormož. Efter avslutad gymnasieytbildning fortsatte Danilo sina studier vid Biotekniska fakulteten i Ljubljana och tog examen 1997. Efter ett par månaders studieresa i den Franska vinregionen Saumur, återvände han för att ta sitt första arbete på Jeruzalem Ormož. Efter hårt arbete blev Danilo Chefsvinmakare och källarmästare.

Danilos tro på att framgångrikt vinkällararbete i kombination med vitikultur och marknadsföring har kulminerat i flertalet utmärkelser från tävlingar som Concours Mondial de Bruxelles, Decanter World Wine Awards, International Wine Challenge – London, Mundus Vini – Neustadt, Challenge Internationale du vin – Blaye/Bourg, Bordeaux, Vinalies Internationales – Paris och har konsoliderat Danilos status som en av Sloveniens bästa vinmakare.

”Vinets kvalité föds i vingården och med en stor dos expertis, kärlek och hängivet arbetet så produceras fantastisk frukt med stor potential”

På sin fritid spenderar Danilo sin tid med sin familj och minst en gång per år åker hela familjen ut på en längre resa, där utmärkta vinodlingsregioner ofta väljs som destination!

De tre vännernaRajko

Rajko tillbringade sin barndom i Ljutomer och ägnade mycket av sin fritid till fotboll och tillsammans med sin farfar i Libanja. Hans far var vid den tiden VD för vinbolaget Ljutomerska Klet. Efter att Rajko avslutat sina studier vid Biotekniska fakulteten i Ljubljana, flyttade han till London för att få yrkeserfarenhet, och började arbeta med Teltscher Brothers (exklusiva importörer av vin från ett av Jugoslaviens största vinhandelsföretag, Slovenijavino). Väl hemma igen fortsatte han sin karriär vid Slovenijavinos försäljningsavdelning.

Han skulle använda den erfarenhet och kunskap han hade förvärvat i alla sina efterföljande jobb. Dessa inkluderade: vin grossister som Vivat och Koželj och sist men inte minst företaget Jeruzalem Ormož, där han träffade Božidar och Danilo.

Även om han bor i Ljubljana, förbli han intimt kopplad till de vingårdar som ägs av hans familj i Jeruzalem Hills. Före grundandet av Verus hade han också hjälpt sin far att producera och sälja familjens vin under deras etikett: Žličar.

Vingårdarna

Verus vingårdar ligger i östra delen av Sloveninen, i vinodlingsregionen Styria. De sträcker sig mellan floderna Drava och Mura samt städerna Ormož och Ljutomer.

Vinodlingarna är planterade på branta sluttningar som på sina håll uppmäter 30-40 graders lutning. Vingårdarna är planterade på ett sätt för att optimera solens strålar så att de skiner vinkelrätt på vingårdarna. Vingårdarna ligger på en höjd av ca 250 m över havet.

I detta varierade, dynamiska och exceptionellt pittoreska landskap odlar producenten 25 ha vingårdar på noggrant utvalda platser som är kända i generationer med sina traditionella namn: Jeruzalem, Kog, Litmerk, Stanovščak, Pavlovski vrh, Brebrovnik, Radomerščak, Gomila.

Klimatet

Hela regionen har ett tempererat klimat. Närheten till den Donuabäckenet och alperna samt närheten till det adriatiska havet har ett djupt inflytande på klimatet.

Alla årstiden präglas av intermittenta varma och kalla samt våta och torra perioder. Kallvintrar medför risken för frost, medan heta somrar med sina frekventa stormar bär risk för hagel. Dessa ständiga väderombyten ger varje årgång sin egen prägel.

Den genomsnittliga årstemperaturen är mellan 9 och 10 C. Solen skiner 2.600-2.800 timmar per år (antalet timmar av sol över 120W / m2). I genomsnitt faller 900 till 1000 mm nederbörd per år, av detta 550 mm under tillväxtperioden (från april till september).

Blommande börjar vanligtvis i början av juni. Skörden sker vanligen från andra hälften av september till mitten av oktober.

Jordmån

Grå lera och sandig kalksten råder i vingårdarna. Bergrunden består av tertiär mjuk karbonatsten från perioden Pliocene och Miocene. Jordarna varierar dock från tunga till tunga. Högre upp och på sluttningar dominerar ljusare och sandigare jordar medan de lägre områdena har fler lerpartiklar. Vinrankorna är vanligtvis på de lättare, väldränerade och fattigare jordarna. För att undvika erosion och för att underlätta odlingen är alla vingårdar gräsbevuxna.

Vitikultur

Alla vingårdar odlas på ett miljövänligt sätt i enlighet med riktlinjerna för ett hållbart jordbruk.

Producenten använder enkel Guyot-beskärning och uppbindning för att säkerställa att tillräckligt med solljus och luftcirkulation är fördelaktig för en balanserad tillväxt.

På de brantaste, mest dynamiska terrängerna finns terrasserade vingårdar med 2000 vinstockar / ha. På terrasser med en vinkel av mindre än 30 % planteras vingårdarna vertikalt med 4.000 vinrankor / ha.

Druvorna handplockas och enbart de helt mogna och friska druvorna som är fulla av smak plockas. Oskadade och hela druvklasar kyls sedan och transporteras i små korgar i luftkonditionerade fordon in till vineriet.

Skörden är 6-8 t / ha, 1,5-2,5 kg / vin; beroende på vinterns årgång, sort och ålder.