Vit Sparris Sous vide

Sancerre Domaine Vieux Pruniers

Art.nr. 5494-02

Sancerre Domaine Vieux Pruniers

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Ett ungt, mycket friskt, ursprungstypiskt, något aromatiskt vin med inslag av mineral, päron, svartvinbärsblad, krusbär och citron. Läs mer…


Du behöver

Vit Sparris Sous vide

8-12 st vita sparrisar
1/2 citron, saft och zest
2 msk smör
1/2 tsk strösocker
salt

Sedan vi lade upp ett par sous vide-recept på bloggen så har det kommit ett par frågor om att ”vidda” sparris som nu är i säsong. Sparris blir underbart bra sous vide, i synnerhet den vita sparrisen.

Många grönsaker som tillagas sous vide vinner på att tillagas på lite högre temperatur och många lite hårdare grönsaker så som morot, sparris, rödbeta blir bäst vid en temperatur på 84°C eller 83.9 enligt vissa purister. Varför just dessa temperaturer och varför så hög värme? Så fort ni värmer en råvara så börjar en sorts nedbrytningsprocess. Slänger du en morot i ett kokande vattenbad så kommer den tillagas, men den kommer även tappa vätska, smak och färgämnen. Dessa stannar annars kvar i en vakuumförseglad påse. Men de riskerar även att bli överkokta eller smaka ”kokta” vilket ibland kan bli tråkigt. Med sous vide så uppnår man ett perfekt resultat mellan an helt tillagad råvara som har en läcker krispighet, smakar mer men samtidigt är helt tillagad.

Vanlig och vit sparris tillagas med fördel på 84 grader.

Här kommer ett recept på vit sparris Sous vide.

Gör så här:

Ställ in er sous videmaskin på att värma vattnet till 84 grader. Skala sparrisen och lägg i en vakuumpåse eller ziplock. Lägg i citronsaft samt citronzest (var noga med att inte få med det vita som blir beskt) samt smör, socker och salt. Är det tunn sparris så räcker 20 minuter, är de tjockare så 30 minuter. En 10-krona = ca 20, en 5-krona =30. Med denna tillagning blir de al dente, vilket är en smaksak. När tiden är klar så förflytta påsen till ett isbad och kyl. Låt dem sedan ligga kvar i påsen till servering. De smakar bäst ljumma eller kalla.

Servera tillsammans med en hollandaise och färskpotatis och ett kallt glas Sancerre!

Ps. Vill ni ha ett lite billigare vin så går även Spier Signature Sauvignon Blanc Semillon utmärkt.

Lycka till och hoppas det smakar!


Föregående inlägg
Nästa inlägg