Domaine Michel Thomas et Fils

Historik
Sancerre är beläget i Frankrikes mitt i den östra delen av Loiredalen, strax söder om Orléans. Här ligger de flesta lägen vid Loireflodens västra bank. Vita viner görs enbart på druvan Sauvignon blanc och de röda samt rosévinerna görs av druvan pinot noir.

Områdets vinodlingar blev omskrivna redan år 582 när Grégory de Tour indikerade om dem i sina skrifter. Under 1100-talet ökade vintillverkningen i Sancerre, mycket tack vare Augustinmunkarna från Saint Satur och Sancerre-områdets grevskap. I och med det optimala läget längs med Loirefloden exporterades vinerna med framgång och är ofta förekommande i de kungliga skrifterna. Området är vida omnämnt i den historiska litteraturen och kultiverades troligen tidigt av romarna.

Atlanten ger området ett relativt kontinentalt klimat, med stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Detta till skillnad från stora delar av övriga Loire som präglas av korta heta somrar och kyliga vintrar. Vädret kan dock vara fuktigt och milt med besvärliga vintrar och risk för frost.

Liksom för många andra nordliga vinproducenter krävs det omfattande arbete i vingården för att odla druvorna framgångsrikt.
Trots svårigheter med vädret skapas några av Frankrikes mest prestigefyllda vita viner i Sancerre. Detta mycket tack vare områdets speciella terroir. Rörelser i jordskorpan har under hundratusentals år gett upphov till veckningar, förkastningar, rasering av berg och bildande av kullar.

Området har vid ett flertal tillfällen varit under vatten vilket har gjort att en mycket speciell jordmån har uppstått. Denna jordmån ger variation, komplexitet och personlig prägel till de viner som produceras här.

Om Producenten
Producenten Michel Thomas har sin hemvist i Egrots, en liten by i Sury-en-Vaux, ca 4 kilometer från Sancerre. Här brukar de totalt 17 hektar fördelat på de tre jordmånerna Le Calcaire, Le Silex samt Les Terres Blanches.

LE CALAIRE – även kallad ”Les Caillottes” består av jordar med mycket kalksten och kalkstensskärvor. Ca 40 % av vinets sammansättning kommer från dessa lägen. Det ger vinet kropp, fruktighet och blommighet. Fermenteringen sker omkring 14–18° C för att behålla den för Sancerre typiska fruktiga karaktären.

LE SILEX – jordmånen består av kisel och mycket flinta och utgör ca 40 % av vinets sammansättning. Dessa lägen ger vinet den mycket typiska mineraltonen, även kallad pierre à fusil, gevärsflinta och dess salta eftersmak. Dessa lägen vetter mot floden Loire. Stenarna lagrar värme under sommardagarna och håller jorden varm under nätterna vilket gör att skörden från dessa lägen sker tidigare än i de andra.

LES TERRES BLANCHES – ”de vita jordarna” är kalkrika och består av kimmeridgen-lera samt de små komma liknande märglar som även finns i Chablis.

Michel Thomas använder druvor från sina tre jordmåner för att skapa den karaktär och det uttryck som de strävar efter. En komponent ger en flörtig och fräsch frukt som gör vinet trevligt att avnjutas ungt, en annan jordmån ger djupare doft och smakaromer som får vinet att må bra av lagring och en annan ger mineralitet osv. I slutändan har producenten ett recept som ger en fin balans av alla dessa intressanta lägen och jordmåner.

Vinet Michel Thomas Sancerre Rosé består till 100% av druvan pinot noir. Vinrakorna är mellan 20 och 55 år gamla.

Skörden är helt maskinell vilket ger en avstjälkning på 100%. 50% pressas direkt och resterande 50 % maccererar mellan 12-24timmar under skalkontakt. Alkoholjäsningen sker i  temperaturkontrollerade ståltankar.

Om skörden 2018 (Rapport från Vinmakaren Michel Tomas)
2018 var ett exceptionellt år i Sancerre där den varma sommaren gav väldigt fruktiga viner. ”Strax innan skörd så åker vi runt till våra olika lägen för att prova frukten. Det är alltid spännande att se hur de olika lägena ter sig. Våra tre lägen ger oss möjlighet att skapa komplexa viner” säger Michel Tomas till Vinia.