Krispig kyckling med katsu-sås, ris och broccoli

Krispig kycklingfilé med katsu-sås, ris och broccoli. Friskt, fruktigt och helt perfekt med LXRY Sparkling från Australien.

LXRY Sparkling

Art.nr. 740801

LXRY Sparkling

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, krusbär och lime Läs mer…


Du behöver

Rätten

2 kycklingbröstfiléer
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl panko (japanskt ströbröd)
Olivolja till stekning
Salt och peppar
4 portioner kokt jasminris
1 broccoli, delad i buketter
1 lime, i klyftor
Färsk koriander till garnering

Katsu-sås

2 msk olja
1 liten gul lök, finhackad
1 morot, riven
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk japansk curry (eller mild curry)
2 msk vetemjöl
3 dl kycklingbuljong
1 msk sojasås
1 msk ketchup
1 tsk honung

Japanskt influerad comfort food när den är som bäst – krispig kycklingfilé med en krämig, sötstark katsu-sås, serverad med vitt ris och ångad broccoli. En smakrik, balanserad rätt som blir fantastisk tillsammans med det friska och fruktiga mousserande vinet LXRY Sparkling från Australien.

Instruktioner:

  1. Stek lök, morot och vitlök i olja tills de mjuknar.

  2. Rör ner curry och mjöl, vispa i buljong, soja, ketchup och honung. Låt såsen puttra tills den tjocknat. Mixa slät.

  3. Krydda kycklingen med salt och peppar, vänd i mjöl, doppa i ägg och täck med panko.

  4. Stek kycklingen gyllene och krispig i olja, cirka 4–5 minuter per sida. Skiva upp.

  5. Koka riset och ånga broccolin lätt.

  6. Servera kycklingen på risbädd med broccoli och katsu-sås. Garnera med lime och koriander.

Vinmatchning:
LXRY Sparkling (art.nr 740801, 89 kr)
Ett friskt och fruktigt mousserande vin från Australien gjort på Glera och Riesling. Smaken bjuder på gröna äpplen, päron, krusbär och lime. Vinets livliga syra och friska bubblor skär genom den krämiga katsu-såsen och balanserar de varma kryddorna på ett elegant sätt.

FAQ:
Vad är katsu-sås? En japansk currybaserad sås med sötma, kryddighet och umami.
Kan man använda fläsk istället för kyckling? Ja, då blir det klassisk tonkatsu.
Hur får man kycklingen extra krispig? Använd rikligt med panko och stek i generöst med olja.