Byron Bay

En krispigt fruktig, aromatisk och mycket frisk sauvignon blanc.

“Här kommer en sprillans ny årgång av en av Systemets bästa vitvinsboxar. Druvkaraktären finns där, men utan minsta tillstymmelse till vegetativa övertoner. Tack för det!

Låt oss alltså välkomna en frisk fläkt i dessa semestertider, ett vin att dricka när andan faller på och utan att du behöver lägga tungan i djupa veck över vad du ska servera därtill. En första klunk väcker aptiten medan du lagar maten, kanske några droppar får klä skott i en vitvinssås eller som bottenskyla när fisken ska ugnsbakas och så klart fortsätter det hela vid det dukade bordet. Sommartider, hej…!”

Vinbörsen, 7 juni 2024
Läs motiveringen på vinborsen.se

“Byron Bay har stadigt imponerad på oss sedan lanseringen för ett par år sedan och den fortsätter i aktuella 2024-årgången att förföra i sitt fina samspel mellan rik fruktighet och stram återhållsamhet. Den så typiska aromatiken från druvan är där och frammanar sommarkänslor i sitt utspel av gräs, krusbär, svartvinbärsblad och fläder, läckert lierat av generöst tropiskt notad kiwi, mango, persika och papaya. Säcken sys vidare ihop med addering av balanserad syra, vindar av maritimt saltstänk och inte minst dragningarna från lime- och citrusfrukt, innan det torrt betonade avslutet tar vid. Det är ett livfullt och aptitretande vin som charmerar i sina egenskaper.”

Boxtoppen, 27 maj 2025
Läs hela recensionen på boxtoppen.se

Byron Bay – krispigt vitt från
the land down under

Byron Bay Sauvignon Blanc är mycket fruktig, ung och frisk med tydliga toner av kiwi, krusbär, fläderblom, päron och svartvinbärsblad. Det fungerar lika bra på egen hand som tillsammans med vegetariska rätter, ost, fisk och skaldjur.

Byron Bay kostar 249 kr
3 l | Alk. 12,5 % | Art.nr. 2052

Har du varit i Byron Bay?

Kuststaden ligger i det nordöstra hörnet av New South Wales, Australien. Här blåser den salta vinden fritt från alla håll och skapar tumlande vågor i havet. Dag som natt bjuder gatorna i Byron på en lika avslappnad som uppfriskande känsla. Precis som vinet med samma namn!

Utvalda recept till sommarens lättare måltider

Spanakopita – frasig grekisk spenatpaj

Spanakopita är en frasig grekisk spenatpaj. Förbered den med fördel i förväg inför sommarens alla trädgårdsfester, bufféer och luncher! Servera med ett glas Byron Bay – vinets friska syra och örtiga aromer speglar pajens gröna smaker och frasiga textur på ett ljuvligt somrigt sätt.

Panzanella med rostad paprika, sparris, & parmesan

En solkysst italiensk panzanella med fräscha smaker som fångar essensen av sommar på bästa sätt. Det är en färgsprakande rätt som är lika vacker som den är god – särskilt tillsammans med ett glas Byron Bay, vars friska toner av citrus och tropiska frukter lyfter varje tugga.

Kalkonköttbullar i thailändsk currysås

En smakrik rätt med saftiga kalkonköttbullar i en currydoftande sås, serverad med fluffigt ris, rostad cashew och färsk koriander. Perfekt när du vill kombinera comfort food med exotiska smaker. Matcha med ett glas Byron Bay – vinets friska citrus balanserar curryns hetta och lyfter kokosmjölkens krämighet.

Pasta Alfredo med vitlökstekta räkor

En modern tolkning av den italienska klassikern. Den rika, smöriga såsen med parmesan och grädde får sällskap av smakrika räkor, söt tomat och sälta från bacon. Perfekt balanserad med ett glas Byron Bay, vars friska syra lyfter rätten och skär igenom den krämiga texturen på ett utsökt sätt.

Ur Boxtoppens recension 27 maj, 2025


“Byron Bay Sauvignon Blanc – aptitretande och charmerande”

“Bakom Quarisa Wines finner vi familjen med samma namn, där John och Josephina står i frontledet, båda med italienskt påbrå. […] Vid sidan om arbetet med de egna vinerna så har John också bedömt viner på internationell nivå och han har suttit med i juryn för bland annat The international Wine and Spirit Competition, International Wine Challenge och The Japanese Wine Challenge, för att nämna några.

För dagen har vi John och Josephinas Byron Bay Sauvignon Blanc i glaset, vars druva hör till de mer aromatiska sorterna som vi lätt känner igen för sin karaktäristiska och expressiva profil där uttrycken går från krusbär, nässlor och grönskande trädgård, till nyanserna av mer tropisk fruktighet som kiwi och passionsfrukt när den odlas på den södra delen av jordklotet.

Att vi ofta förknippar druvan till sommaren är inte konstigt med tanke på fräschören, den aromatiska växtligheten och inte minst dess kameleontliknande sociala egenskaper – både på egen hand och som partner till diverse matserveringar. Och ett mycket bra exempel på detta finner vi i Byron Bay.”

Familjen Quarisa

Familjen Quarisa är bosatta i Australien och vid gården ”Castel Vena” i New South Wales, en by med flertalet invånare med italiensk härkomst. Både John och Josephina Quarisa har italiensk påbrå. 

John Quarisa är vindomare på hög internationell nivå och har bedömt viner på bland annat The Japanese Wine Challenge, The international Wine and Spirit Competition, International Wine Challenge med flera.

Sedan John fokuserat på sina helt egna viner har framgångarna varit enastående, på mindre än 2 år har hans viner vunnit över 220 medaljer samt distribuerats över hela världen; i Sverige hittar du de otroligt populära vinerna i Caravanserien, The Great Bonza, LXRY Sparkling samt Q Malbec.