Spier som första vineri i världen att ta emot Control Union Vegan Standard certifiering!

Spier är den första vingården i världen att få ”Control Union Vegan Standard”-certifiering av det ackrediterade certifieringskontrollorganet Control Union.

Spier Seaward, Creative Block, 21 Gables och Frans K Smit rangen kommer alla att bära denna vegan vänliga certifiering från årgång 2019 och framåt samt 2018 för vita viner.

I Sverige är även den fasta lanseringen Spier Signature Sauvignon Blanc/Semillon nu veganackrediterad.

”Denna vegancertifiering visar inte bara vårt engagemang för en grönare och djurvänlig framtid; det betyder också att veganvindrinkare nu kan njuta av våra viner”, säger Frans K. Smit, Spiers källarmästare.

”Certifieringen av dessa fyra intervall är ett viktigt första steg och utgör en betydande andel av de viner vi erbjuder. Detta påverkar inte smaken av vinerna på något sätt, och vi har för avsikt att ha resten av våra viner Veganakrediterade under de kommande åren.”

Veganism är en växande trend globalt av olika skäl; dessa inkluderar minskning av koldioxidutsläpp och förebyggande av djurens utnyttjande och lidande.

”Trovärdighet och pålitlighet för vissa påståenden – Vegan i detta fall – genom oberoende revision och certifiering är av största vikt”, förklarar Jordi Meijer, Verkställande Direktör för Control Union  (Sydafrika), ett internationellt certifierings-och inspektionsföretag med verksamhet i över 70 länder. ”När de ser Control Union Vegan Standard symbolen så kan veganer vara övertygade om att de köper något som stämmer överens med sina ideal.”

Varför är viner ofta inte veganvänliga?

För att göra klarna viner, dvs göra dem rena och ljusa använder många vingårdar animaliskt härledda klarningsmedel. De mest populära av dessa är kasein (ett mjölkprotein), albumin (äggvita), gelatin (animaliskt protein) och isinglass (fiskblåsprotein).

Under vinframställningsprocessen blir ofarliga organiska partiklar kvar i druvjuicen, dessa gör vinet grumligt (inklusive protein och jästmolekyler), när klarningsmedlet tillsätts så fäster sig dessa ämnen vid klarningsmedlet och sjunker till botten, vilket gör dem enklare att ta bort. Eftersom små spår av klarningsmedlet kan absorberas i vinet, anses de viner som använder animaliskt härledda klarningsmedel inte som veganvänliga.

Lyckligtvis finns det icke-animaliska alternativ – som aktivt kol, bentonit eller lerbaserade klarningsmedel som Spier istället nu använder.

OM SPIER

Spier är en av Sydafrikas äldsta vinodlingar och ett välkänt landmärke i den västra Kapprovinsen utanför Stellenbosch. Producenten brinner för miljöfrågor och för att stödja det lokala samhället. De har egna vingårdar men köper även regelbundet och stöder betrodda lokala leverantörer. Deras filosofi är att göra skillnad varje dag för sina gäster, personal, miljö och samhälle.

Spier har även varit pionjärer inom hållbarhet under de senaste 15 åren och återvinner idag 100% av sitt avloppsvatten och över 98% av sitt fasta avfall. Spier är även ”WWF Preservation champion” och har fått flera erkännande för ”Fair Trade in Tourism” and the ”Wine Industry Ethical Trade Association”. Spier´s vinkällare bär även FSSC 22000 certifiering och Fairtrade-ackreditering.

Under de tre århundraden sedan Spiers start 1692 är gården fortfarande familjeägd. Familjen Enthoven köpte den 1993, bor på gården och arbetar med Spier-laget för att ge positiv förändring till miljön och samhället. Idag har Spier en ny, medveten energi, och är inriktad på konst och bra, etiskt jordbruk. De producerar sex serier av prisbelönta viner och serverar säsongsbetonad gård-till-bord-mat, på sitt fyrstjärniga hotell och restauranger.

För att läsa mer om Spier engagemang besök deras hemsida.

Spier Signature Sauvignon Blanc Semillon

Art.nr. 223401

Spier Signature Sauvignon Blanc Semillon

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, något aromatisk smak med inslag av fat, krusbär, galiamelon, päron, bivax och citrus. Läs mer…