Exklusiv lansering idag -Domaine Vincent Bouzereau Meursault 2019

Idag har vi återigen den stora äran att få lansera Domaine Vincent Bouzereau Meursault 2019.

Bouzereau är ett känt namn i Meursault, familjen har odlat vin sedan 1500-talet och idag är alla Bouzereaus kusiner. Vincent Bouzereau är son till Pierre, bror till Jean-Marie, brorson till Michel och lillkusin till Hubert och Philippe, alla vinmakare.

Vincent Bouzereaus domän skapades 1990 och de har idag 11 hektar vinstockar. 6 hektar är planterade med Chardonnay, 4 med Pinot Noir och 1 med Aligoté. Majoriteten av deras lägen finns i Meursault-kommunen, men de arbetar också med några utmärkta vingårdar i Puligny-Montrachet, Monthélie, Auxey-Duresses, Volnay, Pommard, Beaune och på berget Corton.

Ett utmärkande kännetecken för familjen är att de alltid har producerat vin från vinstockar med massala val snarare än kloner. Det vill säga de tar fram nya plantor med samma kloner och gener som finns i de egna vingårdarna. Genom att identifiera friska och hälsosamma vinrankor och genom att hålla beskärning för reproduktion på utvalda vinstockar så menar producenten att denna praxis gör det möjligt för att få fram en bättre biologisk mångfald jämfört med att köpa kloner.

Producenten plöjer jorden för att främja en hälsosam undervegetation och de flesta vinrankor binds upp i singel guyot och till vissa delar cordon de royat. Alla druvor handskördas och är helt avstjälkade efter en noggrann selektering. Vinrankorna växer i sandiga kalksstensjordar.

Vinifieringen är traditionell och varken jäst eller enzymer tillsätts till druvmusten. Jäsning sker i öppna tankar där pigéage och ompumpning sker beror på skörden.

Maceration pågår i 10 till 15 dagar innan vinet pressas och överförs till fat för att lagras. 20% av de franska faten är nya och resten lagrades på 1, 2, 3 och 4 år gamla fat. Vinet buteljeras sedan utan filtrering.

Domaine Vincent Bouzereau Mersault 2019 kommer från ett dussin platser utspridda över appellationen, området innefattar även en större del av Grands Charrons.  Vinrankorna är i genomsnitt 50 år gamla och ger ett skördeuttag om ca 45hl/ha.

Läs mer om vinet på denna sida.

Domaine Vincent Bouzereau Meursault

Art.nr. 9214301

Domaine Vincent Bouzereau Meursault

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Komplex, mycket frisk smak med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, kardemumma, smör, mango, mineral, vit choklad, nötter och citron. Serveras vid 10-12°C till rätter av fisk, fågel, fläsk eller lamm. Läs mer…