Nyhet! Domaine de la Bournaire – Ett ekologiskt högkvalitetsvin från Muscadet Sévre & Maine

Från och med fredagen den 3 Maj, så har vi ett nytt ekologiskt vin i vår portfölj! Domaine de la Bournaire

Från och med fredagen den 3 Maj, så har vi ett nytt ekologiskt vin i vår portfölj!

Vinet kommer från producenten VGC Vins de Grandes Cuvées och heter Domaine de la Bournaire och är ett Fruktigt, ungdomligt och mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, mineral, örter, vita vinbär och citron.

Vingården i Muscadet Sèvre et Maine, där druvorna av Melon de Bourgogne växer till vinet Domaine de la Bournaire, är planterad på en jordmån som innehåller gnejs med glimmer och skiffer vilket bidrar med en härlig mineralitet till vinets personlighet samt ger en bra längd i munnen.

Druvorna skördades både för hand samt maskinellt vid full mognad och pressades omedelbart i en pneumatisk press. Till detta vin tog producenten ut 18.6 hektoliter per hektar. Den pressade druvjuicen fick sedan luftas lätt innan alkoholjäsningen började.

Denna jästning pågick i tre veckor under temperaturkontroll (18°C). När jäsningen är klar så påbörjas en naturlig sedimentering där de döda jästcellerna faller ner på botten av tanken och bildar en bottensats. Bottensatsen består av jästceller (både döda och levande) samt partiklar från druvskal och celler vilka ger mer smak och komplexitet till vinet. Vinet ligger sedan på denna bottensats i flera månader innan det buteljeras. Under denna ska vinet ligga helst still och ingen omrörning eller Bâtonnage tillåts. En del av producenten Veronique Günther Chereau Vins de Grandes Cuvées viner ligger på sin jästfällning i flera år.

Denna teknik används huvudsakligen i Muscadet och styrs av vinlagar.

Domaine de la Bournaire brukar uppskattas för sin ungdomlighet och fräschör. Vinet har en naturligt låg sockerhalt på mindre än 3g/l. Avnjut vinet vid en temperatur om 10-12 grader. Vinet kan lagras upp till 5 år.

Läs mer om producenten Veronique Günther Chereau Vins de Grandes Cuvées via denna länk.