Kampen mot vårfrosten: Så skyddar Fabien Demois, i Chinon, sina vinstockar mot skador

April månad är en tid då det skojas friskt om fiskar och barnen springer runt och letar chokladkaniner! Men det är även en tid då många vinodlare upplever sömnlösa nätter då de väcks av temperatursensorer ute i vingårdarna som varnar för frost. Då gäller det att snabbt agera med de hjälpmedel de har till hands.

Knopparna på en växt är en av de mest känsliga delarna när det gäller frostskador. Knopparna är små, ömtåliga och innehåller det som kommer att bli bladen, blommorna och frukten på växten. När temperaturen sjunker under noll grader Celsius kan vattnet inuti knopparna frysa till is och kristallerna som bildas kan skada eller döda cellerna i knoppen.

Om knopparna fryser kan det orsaka olika grader av skador på växten beroende på hur djupt frostskadorna är. Lätta frostskador kan leda till att knopparna inte blommar eller att de blir mindre fruktbärande. Mer allvarliga frostskador kan döda hela delar av växten eller orsaka att hela plantan dör.

Frostskador på knopparna kan också orsaka skador på växternas vävnader, vilket kan öppna upp för mögel och andra sjukdomar. Därför är det viktigt för odlare att skydda sina växter från frost, särskilt under våren då temperaturen kan vara mycket varierande. Det är också därför som vinodlare vidtar så många olika åtgärder för att skydda sina vinstockar från frost, som exempelvis att använda olika metoder för att höja temperaturen och skapa ett skydd mot kylan.

Fabien Demois använder ett flertal skyddsmetoder för att skydda knopparna på sina vinrankor.

Ett är att bevattna vinrankan och knopparna så att ett skyddande istäcke skapas, där temperaturen inte sjunker under 0°C runt knopparna.

Övriga skyddsmedel är motorer som producerar värme som vindkraftverk sedan blåser in över vingårdarna samt att de tänder brasor ute i vingårdarna.

Det finns också andra sätt att bekämpa frost: ljus, värmekablar, helikoptrar, fläktar, termiska täcken, osv. Varje vinodlare kan använda en eller flera av dessa tekniker beroende på sin terroir, väderförhållanden och preferenser.

Men trots alla skyddsåtgärder kan frostskador orsaka betydande och ibland oåterkalleliga skador på vinstockarna. Knopparna, blommorna och de unga skotten är särskilt sårbara för negativa temperaturer, vilket kan äventyra produktionen för året.

Aprilfrost är därför en tid av stor spänning för vinodlare, som måste övervaka vädret noggrant och vara redo att agera snabbt för att skydda sina vinstockar. Men detta är också en del av magin med vinodling, som kombinerar traditionell kunskap och modern teknologi för att bevara de värdefulla vinrankorna.

Hos Fabien Demois så lyckades de väl med att skydda sina vinrankor och fåren kan lugnt beta vidare i vingårdarna medan Fabien och hans familj kan få ta igen förlorad sömn under början av Maj!

Med alla dessa verktyg, lite sömn och hårt arbete hade Fabien Demois noll skador i sin vingård!

Hurra då får vi ser fram emot en fint skörd även detta år!

Chinon Fabien Demois

Art.nr. 275901

Chinon Fabien Demois

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Fruktigt och friskt modernt vin i druv- och ursprungstypisk stil med inslag av svarta vinbär, blåbär, färska örter och lakritsrot. Ett aromatiskt vin med elegant tanninstruktur Läs mer…