Nyhet – Dafni Psarades

Idag lanserar vi en tillfällig lansering från Kreta, och producenten Lyrarakis. Vinet heter Dafni Psarades och har en fruktig, aromatisk, nyanserat smak med inslag av gula äpplen, färska örter, päron, galiamelon, lagerblad och citrus.

Vinet Dafni Psarades kommer från en av de mest anmärkningsvärda vingårdsregionerna på Kreta, nämligen i Alagni, Heraklion, den mest bergiga byn i appellationsområdet (AOC) på PEZA.

Druvan Dafni växer här i lerjordar på  480 meters höjd helt utan konstbevattning. Namnet dafni kommer från det grekiska namnet på lagerblad, vilket är en doftkaraktär som återfinns i vinet. Vingården som druvorna kommer ifrån heter Psarades och består totalt av 5.5 hektar. Ca 3000 vinrankor per hektar är planterade där det genomsnittliga skördeuttaget är 11 ton per hektar.

Skörden utfördes för hand den 22a September. Musten låg med skalkontakt i tio timmar.  (5% av druvjuicen kommer från en tidigare skörd av druvorna. Dessa jäses separat med en förlängt maceration på druvskalen för att balansera syra och de örtiga karaktärerna). Jäsningen utfördes i ståltankar vid en temperatur om 18-20°C och den slutgiltiga blenden låg på sin jästfällning i ca 6 månader.

Producenten bakom Kedros Liatiko heter Lyrarakis och grundades 1966 av Bart Lyrarakis och hans farbror. Enligt Bart Lyrarakis så dracks viner gjorda på en del druvsorter de odlar, av Minoerna vars kultur pågick 3100–1100 f.Kr. Kreta är ett land som har arbetat med vinmakning under en extremt lång tid och är dessutom en av få platser i världen där man aldrig slutat med att göra vin.

Bart var i grunden dataingenjör och hans far varnade honom för att börja arbeta med vin. Bart svarade; ”Försent, nu är du fast med mig” och på den vägen har det fortsatt. Bart har fortsatt med familjens mission att inte bara göra vin utan även att rädda inhemska druvsorter från utrotning. Idag har Kreta 11 officiella druvsorter men Lyrarakis tror att det finns betydligt fler, men det tar tid att hitta dessa och framförallt bevisa för myndigheterna att de har sin plats bland de andra druvsorterna. En druvsort som de har räddat är druvan Dafni som är en den druva de funnit i lerkärl från Minoernas tid. Även druvan Plyto finns bland de räddade druvsorterna. En eloge till dem!

Lyrarakis har egna vingårdar men arbetar även med mer än 100 druvodlare runt om i Kreta. Förutom vinmakning så har producenten även en mycket populär turistanläggning som årligen besöks av flertalet turister.

Vinet släpps i totalt 4000 buteljer.

Hoppas det smakar!