Biff och svamppaj på grillen
Vad grillar våra vänner hos den ekologiska vinproducenten Org de Rac. Det skickade över ett par recept och denna smarriga grillrätt kan vi tacka Bethchen för! Gör så här: Skiva…
Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, örter, körsbär, ceder, choklad, kryddor och mynta. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.
Vinet Org de Rac Cabernet Sauvignon Reserve 2015 har producerats på Org de Racs egendom som ligger i periferin av vinregionen Swartland, Western Cape, Sydafrika. Med ca 5 mil till Atlantkusten gynnas vingården och dess druvor av svala sydvästvindar under mognadsperioden.
Vingård är belägen på södra sidan av berget Piketberg och samtliga vingårdslägen är planterade på böljande kullar i ett söderläge som sluttar ner till bergfloden som utgör en av vingårdens naturliga gränser.
Cabernet Sauvignon druvorna till detta vin odlades i en vingård som kallas Block 5 vilken planterades år 2002 med rotstocken Richter 99 samt med två druvkloner CH46C samt CH18A. Producenten hade en del problem med mögelangrepp på bladen i en del av vingården vilket resulterade i färre druvor men en högre koncentration i frukten.
Block 5 sträcker sig ut över en yta om 4.79ha i ett område där jordmånen varier från toppen till botten av kullen. Den övre delen har en högre koncentration av skiffer medan bottenpartiet består mer av lera samt grus. Jordtypen i block 5 är känd som Malmesbury Red Shale och har en mörkröd färg och är dessutom rik på järn.
Skörden ägde rum 24-27 februari år 2015 under en relativt varm dags som tack och lov inte var över 40 grader varm. Druvorna uppnådde full fenol mognad och gav fint koncentrerade och fasta bär. Alla druvor hos Org de Rac skördas för hand och bärs sedan in till vineriet där de kyls ner till 18 grader. Vid denna skörd slet ca 50 plockare med att samla in 25 ton bär.
En första jäsning skedde i två jästankar på 19 samt 10 tusen liter där franska stavar var i kontakt med de pressade druvorna, producenten önskar få till en levande och ungdomlig fatkaraktär. Deras grundläggande vinframställningsteknig är en 48-timmars kallmaceration vid 18 grader samt en två veckor lång jäsning med minst tre rundpumpningar per dag. Jäsningstemperaturen varierar mellan 24 och 28 grader och jäser i en jämn hastighet av 2-3 Brix per dag.
Efter att den primära jäsningen ägde rum så skedde en sekundär macerering i ca 30 dagar. Rundpumpningar hjälpte den malolaktiska jäsningen samt extraherade mer tannin. Därefter förflyttades vinet genom racking till en tank med samma ekstavar som var med under den första jäsningen och efter en malolaktisk jäsning så rackades vinet ytterligareo och SO2 tillsattses till en nivå på 50PPM innan det förflyttades till ekfat för ytterligare lagring på fat.
Valet av fat är en central komponent för att uppnå rätt stil och en kontinuitet mellan årgångarna. Org de Rac har en filosofi att fatens aromatiska trätanniner förstärker vinets egenskaper och inte dominerar allt för mycket. För just detta vin användes en kombination av franska, rumänska samt spanska fat. (Boutes Tonnellerie, Tonnellerie Du Val de Loire, Sylvain Traditional and Selection, Tonnellerie Barron, Vallach ex Romaia, Magrenan finesse)
Fatens rostningsnivå är medium toast och fatkällaren hålls på en temperatur mellan 14-16 grader. Vinet lagras 14 månader. En lång och temperaturkontrollerad lagring resulterar i en utmärkt integration mellan ek och vinets frukt och flaskmognaden ger vinet sin slutgiltiga finess.
En härlig Cabernet Sauvignon från Swartland, Sydafrika!
Producent Org de Rac | Land Sydafrika | Region Swartland | |
Årgång 2017 | Typ Rött | Storlek 750 ml | Alkohol 14,5 % |
Druva 100% Cabernet Sauvignon | Smakstil -- | Art. nr. 2081-01 |
Vad grillar våra vänner hos den ekologiska vinproducenten Org de Rac. Det skickade över ett par recept och denna smarriga grillrätt kan vi tacka Bethchen för! Gör så här: Skiva…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.