Vin till påsk och pysseltips!

Glad påsk kära vinvänner!

Visst är det fint med vackert färgade ägg på påskbordet?  Det finns många färgningskits som är dyra och en del har kanske inte tid att måla äggen, så varför inte färga äggen med ingredienser som de flesta redan har hemma i sitt kök.

Tricket för att få en djup och fin färg på äggen är att låta dem sjuda tillsammans med råvaran som ger dess färg i minst 30 minuter samt att även ha i vinäger/ättika i vattnet, ca 1 msk per liter vatten.

Gör så här:

Koka upp ägg i vatten samt vinäger i en medium kastrull. Lägg i de ingredienser ni vill färga med och sänk värmen så att det sjuder lätt. Låt sedan sjuda i 30 minuter. För att få riktigt intensiv färg så kan vissa kulörer som orange behöva dra till sig över natten. Det behöver inte ligga varmt under den perioden.

Bilden i denna artikel visar ett par exempel på vad ni kan färga äggen med. Räkna med ca 2 liter vatten, 1 msk ättika samt följande mängd av ingredienserna. (Från vänster till höger på bilden)

Rött vin – 2.5 dl

Hibiskusblad – 2 dl

Gul Lökskal – 2 dl  (För en rödare färg använd röd lök) Kan sitta över natten.

Kaffebönor – 4 kaffemått kaffe

Rödkål – 2.5 dl, kan sitta över natten för mer intensiv färg.

Blåbär – 2.5 dl, kan sitta över natten för mer intensiv färg.

Gurkmeja – 1-2 msk

Morot – 2 dl

Spenatblad – Lägg ner 2 dl spenatblad i ca 5 dl kallt vatten tillsammans med 1 msk ättika. Låt koka upp och sjuda sedan i 30 minuter.

Rödbeta – 2 dl

 

Mat och vintips till Påsk!

Som fördrink till påskmiddagen rekomenderar vi ett mousserande vin. Ni finner Cava Aurelia Brut Nature Grand Reserva längst ner på sidan.

Recept på lax:

Recept på lamm:

Hoppas det smakar!

 

 

Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva (Nyhet)

Art.nr. 7923-01

Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Generös, rikt fruktig och harmonisk smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, nötter, apelsin och fräsch syrlig längd. Läs mer…