Palsternackssoppa med krispiga palsternackschip
Rotfruktssäsongen pågår för fullt och en mustig palsternacksoppa är en ljuvlig rätt efter en lång promenad i den lite krispigare luften. Gör så här: Skala och hacka löken fint. Skala…
Stilren cavakaraktär med spänstig fruktighet av äpplen, citrus och stänk av tropisk frukt, mandel samt en riktigt fräsch längd.
Cava Roy Brut Nature är resultatet av en vänskap som startade för snart sex år sedan. Roy Fares och hans partner blev inbjudna att fira San Juan eller midsommar, som det kallas i Sverige, hos familjen Junyent.
-Vi var i Barcelona för att titta efter en lägenhet då vi träffade Olivia Junyent och hennes svenske make Samuel. De bjöd in oss till en familjefest i en fantastisk omgivning på gården, vilket vi såklart tyckte var jättetrevligt och sedan dess har vänskapen bara djupnat, berättar Roy.
Castell d’Age är beläget i byn La Beguda Baixa, ca 45 kilometer nordväst Barcelona och drivs sedan tre generationer av kvinnor. Idag har Olivia Junyent ansvaret för gården där man producerar vin, olivolja och har en butik med sina produkter.
Hos Castell d’Age genomsyras produktionen av en omsorg för naturen och människan. Vinerna härifrån är ekologiska genom att man är biodynamiker och även vegancertifierade.
-Jag har alltid tyckt om cava, men i det här fallet så sa det liksom bara klick! Den fungerar inte bara som en sällskapsdryck eller aperitif utan också som en måltidsdryck till lättare maträtter och desserter. Det är den typ av vin som ligger närmast mitt hjärta. Det passar till både högtidliga stunder och till vardagen. Åtminstone jag tycker inte att det behöver vara så högtidligt för att man skall kunna njuta av ett glas, säger Roy vidare och skrattar.
Roy Fares berättar att han genast efter “San Juan”-firandet på vingården Castell d’Age började leka med tanken på att ”härifrån skulle jag vilja presentera ett vin hemma i Sverige”.
-Nu, sex år senare, efter en mängd resor till Barcelona har vi äntligen funnit den perfekta blandningen. Det har inneburit en utmaning, men jag och Olivia har hela tiden haft nära till skratt – vilket har lett till härliga minnen! Och nu har samarbetet äntligen burit frukt!
Den första mars 2021 lanseras 50632 Cava Roy Brut Nature för 149 kronor i Systembolagets beställningssortiment. Vinet är framställt med traditionell andra jäsning i flaskan och har legat med sin jästfällning under 20 månader vilket gör att det klassas som en ”Reserva”. Inget socker har tillsatts vid degorgeringen utan det är torrt, fräscht och spänstigt. Benämningen blir ”Brut Nature”.
Vinet är framställt av druvsorterna xarel-lo (40%), macabeu (40%) och parellada (20%).
Socker: 0.8g/l
-När det gäller mat tycker jag om att äta efter vad säsongen kan erbjuda men det kan också vara libanensisk-, italiensk- eller indisk mat. Till mycket från dessa kök kan man använda Cava Roy.
De som känner Roy väl vet att han inte i första hand väljer skaldjur där det står på menyn men Olivia Junyent och vi på Vinia kan varmt rekommendera Cava Roy till naturella samt anrättade skaldjur, bläckfisk, calamares m.m.
Roy Fares är en av Sveriges i särklass bästa konditorer med flera böcker om bakverk och desserter, domare i Dessertmästarna och flerfaldigt prisbelönad för sina kreationer vilka man bl.a kan hitta på Mr Cake i Stockholm och Göteborg.
Vi frågar Roy vad som gjorde att han valde den gastronomiska inriktningen.
-Jag inspireras av de kreativa möjligheter som bakverk och desserter ger. När man skapar något stänger man ute annat och får en speciell närvaro i nuet.
Tilläggas bör att från en så kreativ man kommer vi säkert att kunna få se en hel del godsaker, inte alltid sött, som man kan servera till Cava Roy.
-Jag är både mycket stolt, glad och nöjd med vinet, Cava Roy Brut Nature! Inget av det här skulle kunnat bli verklighet utan vännerna på Castell d’Age och Vinia!
Producent Castell d´Age | Land Spanien | Region Katalonien | |
Årgång N/V | Typ Mousserande | Storlek 750 ml | Alkohol 12 % |
Druva 40 % Xarel-lo, 40% Macabeu, 20% Parellada | Smakstil -- | Art. nr. 5063201 | |
Lagring Vinet har legat på sin jästfällning i 20 månader. |
Rotfruktssäsongen pågår för fullt och en mustig palsternacksoppa är en ljuvlig rätt efter en lång promenad i den lite krispigare luften. Gör så här: Skala och hacka löken fint. Skala…
Sous vide är en tillagningsteknik där man tillagar råvaror i ett vattenbad och där råvaran oftast vakuumförpackas.Tekniken gör att råvaran blir perfekt tillagad och helt jämnt tillagad över hela råvaran. Vi…
Gör så här Fördeg Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till…
Gör så här Saffranslag Mortla strösocker och saffran (gärna hela pistiller) och lägg över det i en liten burk med lock och blanda i konjak eller vodka. Kan stå i…
Gör så här Botten Sätt ugnen på 200 grader varmluft och smält smöret i en kastrull. Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt strösocker och vaniljsocker och mixa…
Att servera desserter i portionsformar känns lite extra lyxigt och lyxiga desserter det kan vi lova när Roy Fares står bakom receptet. Gör så här: Svartvinbärskompott Koka upp alla ingredienser…
Äpplen är i säsong och finns det någon mer älskad efterrätt än Äppepaj! Hur gör Sveriges bästa konditor sin äppelpaj? Här kommer Roy Fares recept på denna älskade klassiker. Gör…
Mongolisk biff är en klassiker för många av oss när vi äter på kinarestaurang och är faktiskt en rätt som är enkel att tillreda hemma. Genom att tillaga rätten Sous…
Hösten är här och äppelförråden är fyllda till bredden. Så varför inte passa på att göra en ljuvlig höstdessert signerad Roy Fares. Här kommer veckans Fredagsdesserten! Gör så här: Gör…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.