Vad är egentligen rosévin?

Rosévin har under senare år ökat explosionsartat i försäljning och är idag inte enbart något folk sippar på uteserveringar utan även dricker året runt.

Men hur görs egentligen rosévin? Det är inte som med vita druvor som skapar vitt vin eller röda druvor som gör rött vin.

Först och främst så kommer ett vins färg från ämnen i druvskalet och i detta fall från druvskalet druvor som man gör rött vin av. Av ca 5000 druvor så har i princip ingen druva rosa druvjuice.

Det finns tre huvudsakliga sätt att skapa ett rosévin på.

Macerering

Det vanligaste är att en del av druvskalen från röda druvor får ligga i samma kar som nypressad druvjuice. Detta kallas för en macerering och är samma process som ger röda viner sin färg och till stora delar smak. Skillnaden är dock att denna process är mycket snabbare än om ett rött vin skulle macerera. För vissa mycket lätta roséviner kan det handla om ett par enstaka timmar.

Saignée metoden

Saignée metoden, vars franska namn Saigné betyder att blöda, går ut på att en del av druvjuicen lyfts ur redan pressad druvjuice så att den druvjuice som är kvar får en högre koncentration av färg och smaker. Här är alltså rosévinet en biprodukt av att skapa ett mer smakintensivt rött vin skapas. Det kan låta tråkigt med ord som biprodukt.

Blandningsmetoden

Här blandas helt enkelt en liten del rött vin tillsammans med vitt vin för att ge färg. Denna metod är mycket ovanlig för vanliga rosévin men används oftare i områden som gör mousserande viner så som Champagne.